Козаченко розказала, як у ДФС «намутили» зі звільненням люстрованих

Козаченко розказала, як у ДФС «намутили» зі звільненням люстрованих

Укрінформ
Більше половини люстрованих посадовців ДФС можуть повернутися на посади.

Це стало можливим, оскільки вони були звільнені не у відповідності до закону "Про очищення влади", а на інших підставах, повідомила на прес-конференції в Укрінформі директор Департаменту з питань люстрації Міністерства юстиції України Тетяна Козаченко.

"В переліку осіб, щодо яких виявлені критерії (закону "Про очищення влади". - Ред.) , було 76 осіб. 66 осіб  мали бути звільнені ще рік тому протягом десяти днів з того моменту, як закон вступив у силу. Роман Насіров відзвітував, що закон виконано і всі люди звільнені. Насправді це не відповідає дійсності: з 76 осіб до Мін'юсту надійшли документи щодо внесення в реєстр люстрованих тільки на 33 особи. Щодо інших осіб надійшла інформація, що вони звільнені, але з інших підстав", - сказала Козаченко.

Вона додала, що на даний час робоча група і Міністерство юстиції не мають можливості перевірити, чому ДФС не виконала вимоги закону і звільнила цих посадовців з інших підстав.

"Це свідчить про те, що особи, які звільнені  і не внесені в реєстр, фактично можуть повернутися на державну службу в будь-який час, і знаходити їх щоразу буде достатньо складно", - зазначила Козаченко.

Голова Громадського люстраційного комітету Олександра Дрік у свою чергу повідомила, що активісти спрямували до ДФС запит, де попросили надіслати їм копії наказів про звільнення всіх тих осіб, які були перелічені в звіті робочої групи.

"На наш запит ДФС надала відповідь на одному аркуші, де були вказані номери документів, які нам ні про що не говорили. На персональній зустрічі, що після того відбулась у ДФС за участю заступника керівника ДФС, начальника відділу кадрів і представників громадської ради ДФС, у дуже радикальній манері нам відповіли, що вони не зобов'язані надавати нам таку інформацію, і взагалі це абсолютно не наша справа, яким чином ці люди були звільнені", - сказала Дрік.

Вона також повідомила, що представники громадської ради ДФС через місяць після оприлюднення результатів перевірки робочої групи заявили, що не погоджуються з тим, що окремі посадовці мають бути звільнені за люстрацією, і взагалі збираються опротестовувати результати цієї перевірки через те, що громадська рада при ДФС не брала в ній участь.

"Я хочу наголосити сама як представник громадськості, яка була на першій зустрічі, що їм надавалася така можливість,  вони могли взяти участь у цій перевірці, але не хотіли", - повідомила Дрік.

У відповідь на запитання, чи є юридичні механізми опротестувати підстави звільнення посадовців зі списку робочої групи, Козаченко поінформувала, що згідно із законом треба подавати судові позови і добиватися зміни підстави звільнення по кожній людині окремо.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-