Форум Саакашвілі: що це було?

Форум Саакашвілі: що це було?

Аналітика
Укрінформ
У столиці пройшов другий Антикорупційний форум, організований одеським губернатором. 

На ньому побував і кореспондент Укрінформу. 

Ледве я встигла відкрити інтернет після приїзду з Антикорупційного форуму, як на мене обвалилася хвиля критики форуму Саакашвілі, такого собі «анти-антикорупційного» матеріалу. Нічого дивного, Саакашвілі занадто багато, він влазить на електоральне поле «Радикалів», «Самопомочі», «Батьківщини», «УКРОПа», він дратує "Народний Фронт", на нього з острахом поглядає БПП, та й сам Президент до кінця не знає, як до нього ставитися, але скромне привітання форуму надіслав. Будемо відвертими: еліти в силу різних причин не надто раді грузинському колезі. І власники ЗМІ будуть роздавати настанови підвідомчим медіа, щоб, де правдами, де неправдами, зменшувати рейтинг Саакашвілі.

КАРТИНКИ З ФОРУМУ: ПОЛІТПЕНСІОНЕРИ, ІНТЕЛЕКТУАЛИ ТА МІСЬКІ БОЖЕВІЛЬНІ

Виставковий центр на Лівобережці - це величезні простори. Один його павільйон, розділений на два зали, легко вмістив шість тисяч зареєстрованих на форум учасників і журналістів. Напевно, можна вважати приємними організаційними дрібницями те, що реєстрація проходила у трьох чергах: одна для журналістів, друга - для тих, хто встиг зареєструватися, третя для тих, хто реєструється на місці. Загалом, ніхто у цій черзі більш як десяти хвилин не стояв. Перший зал був заставлений столами, за якими учасники повинні були б ділитися своїми напрацюваннями та думками з приводу корупції. Організатори назвали це колективною творчою роботою у форматі "світового кафе". Треба сказати, що за столами вже сиділи люди. Це була і молодь, і літні люди, і ветерани, і серед інших, міські божевільні, які перетворили сидіння на одиночний пікет. Наприклад, взявши в руки антиурядовий плакат, голосно вигукували гасла. Або списавши білий ватман (на кожному столі знаходився ватман, куди учасники дискусії пізніше вписували свої пропозиції), йшли, голосно оголосивши: "Я все запропонував".

Другий зал призначався для панелі експертів і називався "Антикорупційний драйв". Весь декор форуму - це чотири великі екрани в одному із залів, що імітував "світове кафе". На них крупним планом виводилися обличчя учасників, демонструвалися виступи зі сцен. Сцени були в кожному із залів - не офіціозні, без президій.

Вже за годину до початку обидва зали були повні, за столами розсілося багато людей. Проходжаючи по залу і по холу, сідаючи за столи в кафе, я спробувала зрозуміти, хто приїхав на форум. Ім'я кожного учасника було на бейджику, отже знайомитися було легко.

- Ви дозволите приєднатися? - запитала військового в камуфляжі.

- Так. Ненудно буде чекати початку, - заусміхався ветеран АТО, який представився як Олексій Смирнов.

- Ви звідки приїхали?

- З Одеси. Нас кілька автобусів з Одеси їхало. Для мене як учасника АТО було безкоштовно. Були ті, хто робив внесок. Мені ось після війни цікаво чимось таким зайнятися. Я в Одесі член Аграрної партії, знаєте нашого Калашникова?

- Це депутат Одеської облради, представник агробізнесу, здається? - невпевнено перепитую.

- Так-так, - закивав ветеран АТО, - а мені цікаві рухи різні. Ну, у нас є і дуже грамотні люди. Ми їхали в автобусі сперечалися, розмовляли.

- Так автобуси Калашников оплатив? - мені було цікаво, чи готові одеські політики і бізнесмени йти назустріч губернатору і в таких справах.

- Я не знаю. Чи можу я вас про щось попросити?

- Про що?

- Сфотографуйте мене з прапором, будь ласка. Ревнива дружина, вона повинна бачити, що я на форумі. А до Саакашвілі вона не ревнує.

Забезпечивши Олексію фотоалібі, прямую в зал, який "світове кафе". Господи, кого тут тільки не було! Депутати п'яти скликань, які прославилися усіма формами парламентської корупції,які продавали свої партії олігархам, депутати, які голосували свого часу за відставку Ющенка. Тут були люди, для яких явно варто було завести панель явки з повинною.

Обійшовши їх осторонь, підійшла до колишнього посла Грузії в Україні Грігола Катамадзе.

- Цей період може бути золотим століттям для грузинських управлінських вигнанців, правда? - запитую у Грігола.

- Думаю, що цей їхній прихід буде дуже корисним для України, - замріяно каже екс-посол.

- Недавно була така сварка. Аваков, який кинув склянкою води в Саакашвілі, виступає і каже: у мене повно грузинів, вони допомагають мені робити реформу. І Саакашвіллі - найпопулярніший грузинів в Україні. Й Авакову є що показати нібито, і Саакашвілі популярний?

- Ні. Я був шокований іншим. Ніхто ніде не спробував примирити їх. Навіщо смакувати ці подробиці? Кому від цього користь? Розумієте, Саакашвілі вміє робити реформи. І він правий, коли звертається до бізнесу: чому ви проти, адже після реформи ваші підприємства у сто мільйонів доларів коштуватимуть мільярд.

В цілому, все було душевно. Навколо стояли відомі люди і роздавали коментарі. Мустафа Найєм, Давид Сакварелідзе розповідали, що корупція - це недобре. Я побачила нардепа В'ячеслава Константиновського.

- А ви теж борець з корупцією? - запитую його.

- Так.

- Але ви любите красиво жити, хіба це ваше?

- Важко жити красиво і почуватися добре, коли навколо люди так бідні. Йду ось до Сакварелідзе привітатися. Ми знайомі...

- Не як підозрюваний? - уточнила я.

- Ні, хоча на мене намагалися тиснути.

ЧИ МОЖНА ЗРОБИТИ РЕФОРМИ В СВІТОВОМУ КАФЕ?

Трохи пізніше я підійшла до сцени і побачила тут економічного експерта Володимира Ланового. Працюючи з екпертами вже не одне десятиліття, я вивела закон збереження їхньої харизми. Ось ті вчені, дослідники - прикладники, хто не торгував ім'ям, не підписував собою сумнівні коментарі, що не виступав на користь партій, і говорив тільки те, що думав, зберігають свій магнетизм, респектабельність для медіа, навіть якщо їх ніколи не показують по телевізору. І ось цих харизматичних, вільних експертів я теж бачила на форумі. Володимир Лановий - один з них, на його бейджику значилося "почесний гість".

- Володимире Тимофійовичу, сиджу і дивлюся. Ось тут за столами нібито світового кафе будуть у простих людей збирати пропозиції щодо реформ. Але ми-то з вами добре знаємо, що реформи роблять фахівці в кабінетах, а проштовхуються вони жорсткою політичною волею. Вам дійсно потрібна допомога залу, щоб написати план реформи? Чи вам потрібен всього один день? Це ж все одно, що Конституцію на референдумі приймати?

- Ну, Лано, - докірливо засміявся він, - це об'єднання енергій людей, які хочуть боротися з корупцією, і по-іншому бачать розвиток та рух держави. Адже суспільна енергія складається з різних енергій, є люди активні, є пасивні. А щоб впливати на громадську свідомість, процеси, вибори, необхідно, щоб активні люди об'єднувалися. Світове кафе - форма співпраці - спроба об'єднати цих людей, встановити координацію з регіонами. І з корупцією, і з чиновництвом, і з бюрократією треба боротися скрізь, і на місцевому рівні боротися ще більш серйозно. Форум намагається відпрацювати організаційні механізми для об'єднання, і тут добре розуміють, що окремими загонами реформи не проведеш. Крім того, громадські ради й ради реформ при міністерствах та інших центральних органах перетворюються на продовження влади. Громадянське суспільство - це не громадські діячі при міністрах. Правда, тут є народні депутати України, а вони, отримавши мандат, перестають бути громадянським суспільством. Вони стають суб'єктами відносин з громадянським суспільством, вони не є громадянське суспільство.

- Ви вірите, що це просто форум або думаєте, що це крок до створення політичної партії?

- Тут все пронизане політикою, всі нею займаються, незалежно від того, включений рух у партію чи ні. А без включення в політичне життя зробити нічого не можна.

- Думаєте, Саакашвілі готується до виборів?

- Не знаю, але думаю, що парламент нежиттєздатний. Цей парламент створений на старих зв'язках з грошима, за старою традицією. У телевізорі висіли тільки ті, у кого були гроші, і вони перевищували виборчі фонди. І тому нинішня Рада ніяк і ні в чому не здатна визначиться. Вона ні в бюджеті, ні в податкових питаннях не здатна сформулювати позицію.

Організатори попросили Ланового підійти ближче до сцени. А я зраділа, побачивши спокійно проходжаючого Сашу Боровика, сподвижника Саакашвілі, звільненого міністром економіки Абромавичусом.

- Сашо, - звернулася я до нього, - ви - організатор форуму, в минулому - заступник міністра, людина з західною освітою, голова агентства інвестицій. Скажіть, як вам можуть допомогти в напрацюваннях реформ міські божевільні?

- У когось від форуму завищені очікування, у когось занижені. Давайте подивимося, коли він закінчиться. Чи стане менше корупції після форуму - не знаю, але якийсь крок у цій боротьбі ми зробимо. А міських божевільних я не бачив, не хочу нікого так називати. Тут багато друзів, багато знайомих, поки що все йде за графіком.

Нарешті, розпочався форум. Його вела народний депутат України Світлана Заліщук. Після відкриття присутніх поділили на дві частини: частина людей пішла слухати експертну дискусію, а частина залишилася працювати в залі. За кожним столом сиділа група осіб по п'ятнадцять, такий собі новосформований колектив, мала група, яка познайомилася вже тут, на форумі. Для обговорення були запропоновані теми: «антикорупційна боротьба в судах», «в правоохоронних органах», «у соціальній сфері», «на держпідприємствах». Це була така західна штука. Спочатку люди за знаком модератора повинні були встати лицем до лиця і розповісти кожен протягом хвилини, як він представляє країну Україну без корупції, а потім послухати іншого. Потім люди сідали за стіл і в малій групі напрацьовували антикорупційні плани. Напрацювання збирав модератор, його називали «зберігач».

Я стала ходити поруч зі столами і підслуховувати.

Цікаво було послухати, як у цих мріях поєднувалися коні і трепетні лані. Один спікер описував свою картину світу на такому собі антикорупційному сленгу, другий вивалював йому емоції, казав, що нікому не вірить, в тому числі й Сакарідзе (малося на увазі, що Сакварелідзе).

Я вирішила взяти участь у генеруванні ідей для Саакашвілі і вибирала собі стіл. Несподівано побачила за одним мого улюбленого історика Олександра Палія. Сюди й присіла. Темою обговорення була реформа судової системи. Саша був останній за столом, тому черга до нього не доходила.

- Як тобі це все? - запитала, попередньо привітавши з тим, що його новий тираж книги з історії продався миттєво.

- Хочуть змістити прем'єра і зробити прем'єром Саакашвілі. Що стосується ефективності, я не вірю в розробки хаотично зібраних випадкових людей. А депутати повинні боротися з корупцією, створюючи закони.

- Сашо, раз прийшов, скажи пропозиції для суддів з антикорупції.

- У суди слід пустити людей без досвіду роботи, навіть без юридичної освіти. Давати можливість бути суддею після річних курсів. Краще нехай буде некомпетентним, він навчиться, ніж суддею-хабарником. Я за диверсифікацію способів призначення суддів. Один суддя призначається одним чином, інший - іншим, повинні бути система багатоступінчастого відсіювання.

Наш діалог перервали. Я пішла по рядах, прислухаючись до пропозицій. Гості пропонували багато цікавого, часом оригінального. Наприклад, перехресний наркоконтроль МВС. Були не особливо нові пропозиції: ліквідація держпідприємств.

А я вийшла попити кави. І побачила в кафе економічного експерта Бориса Кушнірука.

- Як ти оцінюєш форум? - запитую у Бориса.

- Звичайно, я не вірю в те, що зал спродукує реформи. Але якщо такий план є у організаторів, і під свої напрацювання і думки, плани вони хочуть "підкласти" думки громадянського суспільства, то я це зрозумію. Давай подивимося, що буде в результаті, в резолюції, - відповів Борис.

Це був просто день зустрічей. В центрі була величезна кількість людей.

- Ірино Еріківно, моє шанування, що ви думаєте про все це? - привітала я соціолога Ірину Бекешкіну.

- Якщо влада не буде боротися з корупцією, то подібні акції форуми будуть проводитися регулярно.

АУДИТ РЕСУРСІВ І КОШТІВ СААКАШВІЛІ

Заключний етап форуму проходив знову в одному залі, де зібралися експерти з професійної панелі і учасники світового кафе. З шести тисяч учасників, не менше чотирьох досиділи до кінця. Останнім виступив Міхеїл Саакашвілі. І буде нечесно не відзначити: його зустрічали громом оплесків.

Рейтинг, панове, річ дуже відчутна на таких заходах. Він проявляється у миттєвій тиші, коли людина підходить до мікрофона, у взаємодії з залом, в оваціях, в усьому. Саакашвілі популярний. Він лукавить, коли говорить, що не політик. Неполітики не збирають форумів, не роблять заявочних промов, не мобілізують прихильників. Можливо, питання створення своєї партії поки що відкладене, але все те, що відбувалося в залі, не схоже на інтелектуальний процес, але схоже саме на процес її створення. Що ж сьогодні є у Саакашвілі, який заявив про свої амбіції?

Давайте про медіа. У нього є канал Савіка Шустера (сам Шустер прийшов сюди як антикорупційний експерт, що звучить смішнувато, враховуючи умови потрапляння до нього на ефіри). Але питання, чи зможуть розвинути канал Савіка до рівня великих каналів, залишається відкритим.

У команди Саакашвілі є соцмережі. Звичайно, відеозаписи Саакашвілі і його Фейсбук набирають сотні тисяч переглядів, але знову ж: чи зможуть вони протистояти телевізору? Знаєте, яке запитання задавали телеканали, пов'язані з Коломойським, учасникам форуму? «Чи не варто було б півмільйона коштів, зібраних на форум, витратити на АТО?» Запитання провисло, оскільки учасники АТО ввічливо відповіли, що не варто було, це теж війна. Ще один маленький приклад медіа-боротьби каналів олігархів і Саакашвілі. Був сюжет про те, що антикорупціонери приїхали на майбахах. Це неправда. Справа в тім, що рахувати кількість автомобілів преміум-класу на партійних з'їздах завжди було моєю особистою фішкою. В центрі на Броварському проспекті проходили партійні з'їзди і несвітлої пам'яті Партії Регіонів, і Блоку Юлії Тимошенко. І я не лінувалась перед початком разувати мерседеси партійців на їхніх форумах. Це стало рефлексом, якщо хочете: тільки заходжу на територію центру - одразу рахую мерседеси і готуюся пройти реєстрацію і рамку з охороною. Тому ніякого ВІП-автосалону на стоянці не було. Автосалону не було, але осад залишився...

Але якщо з медіа антикорупціонери ще якось вирулюють, то політтехнологи вони собі самі. Вибачте, але з піаром у Саакашвілі завжди було блискуче, тим більше, що в його команді є багато талановитих людей.

Але є маса інших питань. Наприклад, політик всеукраїнського масштабу повинен мати структури в регіонах. Багато "корупціонерів з уряду" (як їх представляє голова одеської адміністрації) будували свої проекти десятиліттями. Політик всеукраїнського масштабу - це зв'язок з місцевими бізнесменами. І, нарешті, політик всеукраїнського масштабу, який претендує на посаду в уряді, - це взаємодія з парламентом. Чи під силу це все буде Саакашвілі? Не знаю. У 2016-му він продовжує тур по регіонах, власне саме це і стало резолюцією з'їзду.

...В цілому, напевно, непогано, що наше політичне життя увірвалося трошки вируючої кавказької крові. Вона підбадьорить нашу застояну еліту, яка звикла самовідтворюватися і просто розчиняти в собі самих світлих людей.

Вже виходячи з павільйону виставки, я побачила Володимира Крижанівського, депутата першого скликання, першого посла України в Росії.

- Володимире Петровичу, земля наша багата, порядку тільки немає, чи врятують її варяги? - жартівливо запитала шановану серед істориків людину.

- Україну врятують українці, а грузини неодмінно допоможуть.

Лана Самохвалова, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-