Холодницький не знайшов у бюджеті обіцяних грошей

Холодницький не знайшов у бюджеті обіцяних грошей

Укрінформ
Урядовим проектом держбюджету передбачено, що Спеціалізована антикорупційна прокуратура фінансуватиметься як звичайний  департамент Генпрокуратури. 

Рядові фахівці отримуватимуть зарплату розміром 7-8 тис. грн. 

Про це в інтерв'ю Укрінформу повідомив антикорупційний прокурор Назар Холодницький.

"Що робить Кабмін з нашим фінансуванням? Вони 11 грудня вносять до парламенту доопрацьований проект держбюджету, в прикінцевих положеннях якого йдеться, що через відсутність коштів зупиняється положення статті 81 закону "Про прокуратуру", яка регулює заробітну плату. Тобто нас фінансуватимуть як звичайний департамент Генеральної прокуратури, а наші слідчі будуть отримувати 7-8 тисяч на місяць", - сказав він.

За словами Холодницького, генпрокурор ще 23 листопада написав листа на ім'я Прем'єра з обгрунтуванням, що на зарплати, закупівлю чотирьох автомобілів базової версії марки "ФольксВаген Пассат", комунальні платежі та комп'ютерну техніку САП потрібно 78 мільйонів 110 тисяч гривень. "Якщо враховувати 190 мільйонів доларів допомоги віце-президента США Байдена, то нам потрібно трохи більше 3 мільйонів", - зазначив очільник САП.

Він нагадав, що законом "Про прокуратуру" передбачено зарплати рядових прокурорів на рівні близько 50 тис. грн на місяць, у керівників зарплата визначена у розмірі близько 60 тис., у начальників управлінь - 65 тис., в очільника САП - близько 80 тис. "Це суми вже з урахуванням різних надбавок", - додав Холодницький.

Він також вважає, що із зарплатами у 7-8 тис. грн йому буде важко мотивувати рядових працівників розслідувати злочини на мільярди.

"Склалася ситуація, коли всі погоджуються, що корупція - наше найбільше зло, і з нею треба боротися, але грошей на це не дають. З такими зарплатами я не зможу мотивувати людей, які займатимуться мільярдними аферами. Що я скажу? Хлопці, ви будете отримувати 7 тисяч, але будьте чесними? Це при тому, що зараз всі антикорупційні прокурори під пильною увагою, і будь-який ганебний вчинок матиме ефект бомби", - зазначив очільник САП.

Холодницький розцінює низьке фінансування САП як небажання боротися з корупцією. "Коли на повну силу запрацюють НАБУ і САП, почнеться ланцюгова реакція... Напевно, хтось не хоче, щоб ми цим займалися. Знаєте, фактично, весь склад Кабміну - це наші потенційні клієнти. Всі. Від прем'єра і міністрів до їх замів, розумієте? Ніхто не хоче фінансувати створення власної шибениці! Але є тиск Європи, є тиск Штатів, і треба показувати, що щось робиться", - резюмував він.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-