В Росії сказали, коли підуть судитися за $3 мільярди

В Росії сказали, коли підуть судитися за $3 мільярди

Укрінформ
Мінфін РФ заявив, що випадку невиплати Україною боргу у $3 мільярди, його доведеться "стягувати примусово".

Про це заявив міністр фінансів РФ Антон Силуанов, коментуючи рішення української влади про мораторій на виплату боргу Росії, повідомляє ВВС Україна.

Росія вирішила звернутися до суду, якщо Україна не виплатить 3 мільярди доларів до 31 грудня.

"МВФ підтвердив, що борг є офіційним, проте Україна не зробила жодних пропозицій, що були б засновані на визнанні офіційного статусу боргу. Якщо Україна не виплатить належну суму протягом пільгового періоду до 31 грудня, то Росія звернеться до суду з тим, щоб стягнути ці кошти примусово", - сказав Силуанов, якого цитує агентство.

За його словами, Росія шкодує, що Україна вирішила оголосити дефолт за цим боргом замість того, щоб провести переговори про реструктуризацію, але рішення Києва оголосити мораторій на борг не скасовує зобов'язань щодо його виплати.

Раніше цього тижня Рада директорів Міжнародного валютного фонду визнала офіційний статус боргу України перед Росією.

Прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк напередодні оголосив, що український уряд запроваджує мораторій на виплату російського боргу.

Мова йде про борг за випущеними наприкінці 2013 року українськими єврооблігаціями на 3 млрд доларів, які викупила Росія, а також за гарантованими державою кредитами конструкторського бюро "Південне" й "Укравтодору" перед російськими банками.

Українська сторона вважає цей борг комерційним і пропонує Росії такі ж умови реструктуризації, як і іншим кредиторам: вони мають списати 20% заборгованості.

Москва ж наполягає, що борг є державним.

Раніше президент РФ Володимир Путін запропонував розстрочку за українським боргом на три роки за умови, що США, ЄС або один із міжнародних інститутів нападуть гарантії за цим боргом. Згідно із пропозицією Путіна, цього року Україна може не виплачувати борг, а у 2016-2018 роках платити по 1 млрд доларів щорічно.

Термін виконання зобов'язань із виплати боргу настає в неділю, 20 грудня. Платіж, відповідно, необхідно здійснити у найближчий робочий день - тобто 21 грудня.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-