Експерти назвали єдину умову виконання

Експерти назвали єдину умову виконання "Мінська-2"

Укрінформ
На думку директора Націнституту стратегічних досліджень Володимира Горбуліна, вести мову про продовження Мінського процесу можна тільки після того, як Росія забере свої війська з Донбасу.

Про він сказав на прес-конференції в Укрінформі.

"Росія повинна піти з Донбасу, а після цього можна вести мову про продовження Мінських домовленостей з тим, щоб вийти на повні умови припинення вогню, справжнє відведення усіх озброєнь, верифікацію з боку ОБСЄ, доведення кількості їх (ОБСЄ - ред.) спостерігачів до 1,5 тисячі і т.д.", - наголосив він.

Відповідаючи на запитання кореспондента Укрінформу, Горбулін сказав, що не може дати прогноз з приводу перебігу Мінських переговорів наступного року, проте, за його словами, як би не закінчилися переговори сьогодні і завтра, позиція української делегації з точки зору національних інтересів України не може змінюватися.

"Я чудово розумію, що сьогодні вже, напевно, відбувається в цей час серйозний тиск. Але я не випадково сказав, що є моменти, на які Україна просто не може піти. Якщо не будуть виведені іноземні війська, без цього якісь вибори можливі? Неможливі", - сказав директор НІСД.

Горбулін повідомив, що, за його даними, на Донбасі учора було близько 7 тисяч 700 російських військових, а два дні тому - близько 8 тисяч 490.

"Якщо не будуть виведені усі так звані народності Російської Федерації з Криму, якісь вибори можливі? Напевно, неможливі", - також наголосив він.

Горбулін вважає: "У Росії мета одна - всунути сьогодні нам ці області і тримати ці області як рану, яка постійно кровоточить, при своєму кордоні, усе роблячи для економічного, соціального послаблення України. Тому що я не думаю, що зараз може йтися про серйозне військове протистояння. Росія зараз залізла в стільки дір. Я не знаю, як вона звідти вибиратиметься".

За його словами, в Мінську буває надзвичайно важко, але політична підгрупа, де він працює удвох з Романом Безсмертним, жодного разу не наблизилася до межі, яка б означала нерозуміння національних інтересів України.

Відповідаючи на запитання з приводу можливості так званого "Гонконгського сценарію" для Донбасу, Горбулін сказав: "Сьогодні сценарій Гонконга для нас може перетворитися на сценарій Чечні, чого допустити ніяк не можна. Ми візьмемо на себе всі витрати, все грошове утримання, усе відновлення інфраструктури, а політично нам підсовуватимуть свиню".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-