Горбулін назвав три сценарії повернення Донбасу

Горбулін назвав три сценарії повернення Донбасу

Укрінформ
Повернення України на окуповані території Донбасу може відбуватися в результаті трьох сценаріїв.

Пре це на прес-конференції в Укрінформі заявив директор Національного інституту стратегічних досліджень (НІСД) Володимир Горбулін, презентуючи монографію "Донбас і Крим: ціна повернення", підготовлену науковцями Інституту.

"Як ми представляємо собі саму логіку повернення. Якщо мова йде про Донбас, то ми розглядаємо три базові сценарії", - повідомив доктор технічних наук, професор, академік НАН України.

Перший базовий сценарій - "хорватський".

"Це - жорсткий сценарій, який передбачає відсутність будь-яких компромісів з окупантами. Звільнення відбувається у результаті силової операції", - зазначив Горбулін.

Серед очевидних позитивів такого сценарію він назвав наступне: реальна військова перемога над агресором, можливість притягнення до відповідальності винних, можливість встановити свої правила на звільнених територіях. Серед негативів - витрати на відновлення, різке загострення відносин з Росією, можлива втрата підтримки з боку усіх союзників України.

Другий сценарій - "молдавський".

"Це  - результат компромісу з маріонетковим режимом, коли відбувається його частково легалізація, установлюють правила співіснування і починається безкінечний процес зближення сторін в чисельних переговорних форматах", - зауважив директор НІСД.

 Із позитивів такого варіанту - припинення військових дій та фінансова допомога на відновлення Донбасу. "Із позитивів: військові дії справді можуть бути зупинені. Таке рішення буде вітатися і Європейським Союзом, і Штатами, і Росією. І навіть можна очікувати фінансової допомоги на відновлення Донбасу. Щодо цього в останній час є ціла низка заяв і в Франції, і в Німеччині", - зазначив Горбулін.

Однак він вказав на те, що у результаті конфлікт "насправді перетвориться у внутрішньо український, яким насправді він ніколи не був і не є": "ДНР" і "ЛНР" фактично буде легалізовано, а їх методи боротьби отримають певне виправдання як успішний формат".

При цьому, в Україні такий сценарій може привести до "ще більшої, ніж зараз, внутрішньополітичної кризи влади". "І саме до цього сценарію нас підштовхуються Мінські домовленості", - додав Горбулін.

Третій варіант - "німецький".

"Розділена країна об'єднується волею народу у результаті переосмислення причин розколу і набуття спільних цінностей, відновлення політичної і культурної єдності. Україна при цьому отримує моральну сатисфакцію, оскільки територіальна цілісність визначається об'єднуючою цінністю. Також важливою є позитивна реакція на такий крок. Виникають серйозні передумови для переговорного процесу по Криму. Але це не буде перемогою однієї з сторін конфлікту: об'єднання можливе лише як результат ідеологічного і політичного компромісу", - заявив директор НІСС.

При цьому, він вказав на те, що Україна буде змушена "прийняти визначені вимоги по автономії регіону, дати гарантії місцевому істеблішменту": "Очевидно, що представниками іншої сторони будуть вже не російські маріонетки, але все ті ж люди з дещо відмінним розумінням ситуації".

За його словами, шлях за схожим сценарієм у Німеччині зайняв майже півстоліття, але в Україні "він може бути пройдений значно швидше". 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-