Порушення на виборах: фотографування, агітація та зникнення світла

Порушення на виборах: фотографування, агітація та зникнення світла

Укрінформ
Громадські спостерігачі фіксують поодинокі порушення на виборчих дільницях в Маріуполі та Красноармійську.

Про це повідомляють спостерігачі Донецької обласної організації ВГО «Комітет виборців України» та Громадянської мережі ОПОРА.

За словами керівника виборчих програм Громадянської мережі ОПОРА Ольги Айвазовської, 16% ДВК розпочали своє засідання у невідповідний час. «Підготовчі засідання розпочалися раніше часу, встановленого Законом України «Про місцеві вибори», - за 45 хвилин до початку голосування, на 16% виборчих дільниць у Маріуполі і 8% виборчих дільниць у Красноармійську. Цей показник менший порівняно із середнім показником країни на виборах 25 жовтня, що становив 18,6%. Важливо відстежувати ситуацію на таких дільницях, адже ймовірно не всі суб'єкти виборчого процесу змогли побачити процес підготовки до голосування та перевірити його якість», - розповіла вона.

Довготерміновий спостерігач у Красноармійську ДОО КВУ та ОПОРИ у Красноармійську Валерій Кочуєв повідомив, що ситуація в їх місті ще спокійніша. «Проте варто зауважити, що вчора зник член Красноармійської ТВК Ярослав Калетник від «Опозиційного блоку». На засідання він не з'явився, його телефон не відповідає, ніхто не знає про його місце перебування. А на ДВК №141061 невідомі люди намагалися провокувати голову комісії, говорячи їй, що не має жодних повноважень. Голова ДВК викликала наряд поліції, невідомі люди зникли», - розповів він.

У Маріуполі на 4 дільницях контрольні листи вкинули до скриньок без печатки.  В скриньку, яка ще не почала наповнюватись бюлетенями, члени комісії опустили новий правильно заповнений контрольний лист. На решті дільниць комісія вкинула нові контрольні листи та опломбувала скриньки з бюлетенями.

На  ДВК 142241 (вул.Георгіївська, 69) представниця екзит-полу не покидала приміщення для голосування. Вона зазначила, що є представницею Маріупольського телебачення. Таким чином, була наявна конфліктна ситуація, яка блокувала роботу комісії. На ДВК виїхала мобільна група, після чого представниця невідомого екзит-полу пішла з дільниці.

У Маріуполі на ДВК №142416 та ДВК №142415, які розташовані в одній будівлі (вул. Лавицького, 7), кандидат у депутати Маріупольської міської ради від ВО «Батьківщина» Галина Однорог власноруч розвішувала листівки з автобіографією.  Представники однієї з комісій викликали міліцію, зафіксували цей факт та зняли агітацію.

У Палаці культури Металургів, де розташовані ДВК №142308 та ДВК №142314, зафіксовано агітацію від кандидата-самовисуванця на посаду міського голови Григорія Шекули. Один із виборців написав про це скаргу до комісії. Листівки були зірвані представниками Правого сектору.

На ДВК 142389 п'яний виборець намагався винести бюлетень. Він зазначив, що немає за кого голосувати, тому хоче забрати бюлетень. Його зупинили на виході та пояснили, що це заборонено. Тоді виборець порвав бюлетень та кинув його в такому вигляді в скриньку.

У приміщенні ДВК №142343 (вул.Брестська, 38) о 10:40 вимкнули світло. Спостерігач зазначає, що це може стати проблемою, бо на дільниці було дуже багато виборців, і комісії важко працювати в темряві. Об 11:30 подача електроенергії відновилася.

На ДВК №142416 (вул.Лавицького, 7) комісія зафіксувала фотографування бюлетеня. Комісія викликала поліцію, наряд поліції поспілкувався з виборцем, після чого відпустив його.

Нагадаємо, у Маріуполі та Красноармійську в неділю, 29 листопада, проходять місцеві вибори: обиратимуть депутатів міських рад та міських голів.

Виборці обох міст матимуть достатньо широкий вибір серед кандидатів у міські голови - 20 і 22 кандидати відповідно.

До списку виборців у Маріуполі внесено 322 277 осіб, а у Красноармійську - 58 861 особа. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-