Україна закликає місію ОБСЄ продовжити розслідування порушень Мінських угод

Україна закликає місію ОБСЄ продовжити розслідування порушень Мінських угод

Укрінформ
Україна закликає Спеціальну моніторингову місію ОБСЄ продовжити всебічне розслідування фактів порушень Мінських угод з боку Росії та проросійських найманців на Донбасі й надати їм об’єктивну оцінку.

Про це йдеться в коментарі МЗС України щодо ескалації на Донбасі.

"Українська сторона закликає Спеціальну моніторингову місію ОБСЄ продовжити всебічне розслідування фактів порушень Мінських угод та надати їм об’єктивну оцінку, як це передбачено п.3 рішення Постійної Ради ОБСЄ №1117 від 21 березня 2014 р. щодо розміщення Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні, а також домовленостями, досягнутими в безпековій сфері", - наголосили у зовнішньополітичному відомстві.

У МЗС додали, що в Україні з глибоким занепокоєнням сприймають триваючу ескалацію напруженості на Донбасі, пов’язану із збільшенням кількості порушень режиму припинення вогню, у т.ч. збройними провокаціями з боку незаконних збройних формувань, які діють на території окремих районів Донецької та Луганської областей України, з використанням важких озброєнь, що повинні були бути відведені на безпечні відстані згідно з Мінськими домовленостями.

"Черговою брутальною провокацією бойовиків за підтримки Російської Федерації, спрямованою на дискредитацію України та її Збройних Сил, став обстріл, здійснений 25 листопада з району с. Спартак Ясинуватського району Донецької області у напрямку м. Горлівка із застосуванням реактивних систем залпового вогню БМ-21 "Град", - нагадали у міністерстві, додавши, що особливо цинічним виглядає цей обстріл з огляду на те, що зазначені населені пункти тимчасово контролюються незаконними збройними формуваннями окремих районів Донецької та Луганської області.

"В чергове підтверджуємо відданість України Мінським домовленостям 2014 і 2015 років як єдиному ефективному інструментові мирного врегулювання ситуації на Донбасі та продовжуємо вживати рішучих та послідовних заходів для їхньої належної імплементації", - підкреслили в МЗС України.

Там додали, що наочним свідченням цього стали зусилля української сторони, спрямовані на створення максимально можливих безпечних умов для здійснення важливих проектів гуманітарного розмінування, домовленість про які була досягнута в ході вчорашнього засідання Тристоронньої контактної групи та її Робочої підгрупи з безпекових питань.

"Одночасно продовжуємо фіксувати у безпосередній близькості до лінії розмежування на тимчасово окупованих територіях високу концентрацію важкого озброєння, активізацію диверсійно-розвідувальних груп. Системного характеру набули порушення, пов’язані з переховуванням бойовиками важкої військової техніки у заборонених районах", - зазначили в МЗС.

У міністерстві наголосили, що запорукою належного виконання Мінських угод залишається реалізація Росією і підтримуваними нею незаконними збройними формуваннями заходів "безпекового блоку", а саме: припинення постачання Москвою озброєнь, військової техніки і найманців; забезпечення повного і безперешкодного доступу спостерігачів СММ ОБСЄ до будь-якого району, у т.ч. до тимчасово неконтрольованих ділянок українсько-російського державного кордону; виведення озброєнь, бойовиків та найманців з території України; роззброєння незаконних збройних формувань.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-