Російський вплив зменшився, але Путін про Україну не забуде - експерт

Російський вплив зменшився, але Путін про Україну не забуде - експерт

Укрінформ
Наразі вплив Росії на Україну зменшився, однак треба бути насторожі, бо це тимчасове явище.

Таку думку висловив у четвер на прес-конференції в Укрінформі директор Центру соціальних досліджень «Український меридіан» Дмитро Левусь.

«Вплив Росії, зокрема, на цих місцевих виборах зменшився, так само як будь-який загалом російський вплив на Україну. Однак це не означає, що російська сторона зовсім відмовилась від цього впливу. Це тимчасовий фактор», - зазначив Левусь.

У свою чергу глава агентства Bohush Communications Денис Богуш погодився з думкою Левуся, що російський вплив на цих виборах був мінімальним. «Жодний кандидат не сказав, що Крим - це Росія, що «ДНР» і «ЛНР» є нормальними. В риториці проросійської тематики не було, однак є п'ята колона і дуже багато російських агентів залишаються в Україні», - сказав Богуш.

За його словами, в Україні дуже великий вплив має Московський патріархат. «Десь 10 мільйонів людей є парафіянами. І всім відомо, що Московський патріархат у багатьох містах не відспівує бійців АТО, і це є дуже серйозним сигналом. Частина священиків є справжніми, і вони виконують свої зобов'язання за покликанням, однак багато хто з них виконує вказівки Москви. Я думаю, що Московський патріархат - це найбільший чинник, який залишився в Україні і може впливати на свідомість», - зазначив Богуш.

Водночас віце-президент аналітичного центру «Політика» Олег Лісний зауважив, що Україна житиме з російським фактором ще не один рік, бо Путін не збирається забирати своїх найманців.

За словами експерта, незважаючи на проблеми Росії з Сирією та Туреччиною, «Путін про нас не забуде», і не треба бути оптимістом у цьому питанні. «Ми будемо стикатись з російським фактором на всіх рівнях», - сказав Лісний.

Він підкреслив, що хоч зараз політичні сили не йшли під російським прапором, бо таких «самогубців» не було, однак не треба сподіватись, що так буде і надалі. «Зараз російський фактор у чистому вигляді мало помітний, однак треба бути насторожі», - наголосив експерт.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-