Андрій Балога, новообраний мер Мукачевого
Мукачеве не залежить ні від Ужгорода, ні від Києва
Інтерв'ю 27.11.2015 09:00

За цей час провели 120 таких зустрічей. Живе спілкування показало, що насправді потрібно у місті робити, цього не вичитаєш у жодному звіті від чиновників. Тепер маємо "банк даних" про нагальні проблеми по всьому місту, також є бачення, як їх вирішувати.

Я виступаю за те, щоб і надалі кожен депутат міськради так само продовжував періодично спілкуватися з мешканцями своїх районів і знав проблеми свого округу. Також ця практика допоможе долучати людей до вирішення пріоритетних питань, чути від них, що треба робити в першу чергу.

ТРИ ПРОБЛЕМИ МУКАЧЕВОГО: ВОДА, ДОРОГИ ТА МЕДИЦИНА

- Назвіть три головні проблеми Мукачевого.

- Медична сфера, водопостачання та інфраструктура, тобто дороги. Щодо медицини, то вже створили відділ охорони здоров'я, який буде повністю контролювати фінансове забезпечення центральної районної лікарні. Тобто, лікарі мають займатися медичною практикою, а менеджери - уміло керувати закладом. На керівника міськвідділу охорони здоров'я поставили Любов Мандзич, екс-керівника Перечинської лікарні. Щодо транспорту. Значну частину доріг у місті відремонтували попередники. Тому відповідального за це керівника відділу в міськраді перепризначено. Зараз пріоритетом є ремонт та капітальне встановлення асфальту у внутрішньоквартальних проїздах між багатоповерховими будинками, а також у приватному секторі. Бо у нас гарний центр, тож тепер настав час зайнятися благоустроєм у районах. Зараз починається зима, тому роботи скоро зупиняться. Ще маємо завершити біля 10 проектів із ремонту доріг, а потім з березня все почнеться повним ходом. За два роки більшість питань стосовно доріг у місті вирішимо.

І щодо водопостачання. Наразі запросили спеціалістів, які б зробили аудит нашого водоканалу, треба бачити, що потрібно міняти, аби водопостачання було прибутковою галуззю. Бо на сьогоднішній день воно в місті дотаційне. Це близько мільйона гривень з бюджету щомісяця.

- Батько допомагає в роботі, можливо, порадами?

- Так, інколи радимося з того чи іншого питання. Але рішення завжди приймаємо ми з моєю командою. Є практика зустрічатися до сесії на погоджувальній раді. Це не передбачено на рівні міста, але я виступив з ініціативою, щоб перед сесією зустрічатися представникам усіх політичних сил за столом і обговорювати питання, які виноситимуться на голосування. Так є можливість пройти усі питання порядку денного, аби потім не виникало зайвого політиканства на сесії. Цей формат себе виправдовує. Якщо можна зняти напругу до сесії, то краще зайвий раз попрацювати, ніж потім 5 годин сваритися у сесійній залі.

- Ця тема надто заполітизована. Думаю, більшість людей без результатів ТСК давно зрозуміли, що там відбулося. Хто є організаторами й учасниками даної події. Це, звичайно ж, завдало великої втрати іміджу міста. І не тільки для туристичної галузі. Маємо пам'ятати, що Мукачеве - це місто з найбільшими іноземними інвестиціями в області. Тут діє два великі підприємства - "Фішер" та "Флекстронікс", що працюють на експорт у Європу. А щодо іміджу… Було самому неприємно, коли мене неодноразово перепитували "О, то ви з того самого Мукачевого?" Хочеться вкотре довести, що наше місто - безпечне, затишне і комфортне.

Для мукачівців же нічого не змінилося, життя продовжується. Трохи постраждала туристична галузь улітку, але тепер показники в нормі. Крім того, ми зараз оновлюємо найбільший винний фестиваль країни та Закарпаття - "Червене вино". Цього року він проходитиме в новому форматі, у парку Перемоги на набережній, таким чином, звільнимо центр від фесту, який паралізовує місто більш, як на тиждень. Також цьогоріч спеціально для фесту побудують дерев'яне ярмаркове містечко - в найкращих традиціях фестивалів Європи. Нарешті позбудемося смугастих палаток! Усе-таки "Червеному вину" 21 рік, а повноліття треба відзначити на новому рівні.

Тетяна Когутич, Мукачеве.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-