Карл-Георг Велльман, голова німецько-української парламентської групи
Якщо запровадимо жорсткий моніторинг реформ, прийдемо до чудової моделі
26.11.2015 10:45

- Я не знаю. Партія прем'єр-міністра не пішла на вибори, враховуючи низький рівень довіри до неї. Але це справа України - її парламенту та її народу. Ми не можемо змушувати їх, ми можемо щось пропонувати. Ми можемо запропонувати наші гроші і наш досвід, нашу підтримку. Це ми й робимо.

- Як ви оцінюєте недавні події з підривом ЛЕП та електричною блокадою Криму, рішення про припинення поставок на півострів в контексті вирішення проблеми Криму?

- Ні, це не метод вирішення проблем. І ми дуже занепокоєні тим, що це може спровокувати нову хвилю тиску і військової участі з боку будь-кого. Це не метод.

Вам треба знайти шляхи, як це зробили ми. Я народився в Західному Берліні, він належав Федеративній Республіці, але був на території НДР. І на початку 1970-х ми знайшли спосіб: ми підписали транзитну угоду про те, як переміщатися із Західної Німеччини до західного Берліна. З пунктами безпеки і перевірками на дорозі, для поїздів, по воді. Інші способи і методи є дуже небезпечними.

- Це не те, чого б ми хотіли. Ми хотіли б побачити вільні і незалежні вибори, під наглядом ОБСЄ. Як було домовлено у Мінську. Але є сумніви, що там можливо провести такі вибори за наявності іноземних військ, які залякують людей. Чи дійсно зможуть біженці піти і проголосувати за ту партію, яку вони дійсно хочуть? Чи буде можливість у партій з іншої частини України виставити там своїх кандидатів? Це все питання.

- Нерідко з'являються повідомлення про те, що необхідність спільної боротьби Заходу і Росії з ІДІЛ можуть призвести до угоди між ними в тому, що стосується України...

- Це неможливо. Канцлер абсолютно чітко заявила, що ніяких знижок на Сирію бути не може. Санкції завершаться скоро, але вони будуть продовжені, відновлені ще на 6 місяців. Немає зв'язку між Сирією і Україною. Якщо Росія вирішить повернутися до конструктивної політики, ми відкриті для обговорення. Але нам потрібно політичне рішення для України. Звичайно, не проти України або між Росією і Заходом. А разом з Україною. Воно повинно бути прийнятно для України.

- Мінський процес затягнувся і вийшов за передбачені спочатку тимчасові рамки. Чи буде він, як ви вважаєте, чи працювати далі?

- Ну, принаймні, є успіх в тому, що припинилася стрілянина й загибель людей. 8 тисяч цивільних було вбито у цьому конфлікті.

Зараз це свого роду «заморожений конфлікт». Але це краще, ніж було раніше. Проте, ми хочемо більшого, ми хочемо політичного процесу, як записано у Мінських домовленостях. Сподіваюся, що це все ще реалістично.

Ольга Танасійчук, Берлін.

Фото: www.nprberlin.de, http://www.huffingtonpost.de

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-