Стратегія стримування Росії починається з підтримки України – експерт

Стратегія стримування Росії починається з підтримки України – експерт

Укрінформ
Захід має збільшити пряму економічну підтримку Україні, надати летальну зброю та подолати вплив російської пропаганди, аби запобігти масштабній катастрофи в архітектурі європейської безпеки.

Про це пише у своїй статті колишній заступник держсекретаря США, а нині старший науковий співробітник у Гарвардському університеті Пола Добрянскі.

"Росія утримує штучно завищені ціни на енергоносії перед наближенням зими, пручається зусиллям з реструктуризації боргу та вимагає, щоб український уряд виплатив мільярдний борг, обмежує торгівлю та іноземні інвестиції. Якщо США та Європа не втрутяться в ситуацію більш активно, цей тиск може згубно вплинути на економіку України", - наголошує Добрянскі.

Вона підкреслює, що Конгрес і адміністрація мають підтримати уряд України. "Для зміцнення довіри інвесторів та стабілізації банківського сектора буде необхідна негайна макроекономічна підтримка в межах $3-3,5 млрд", - наголошує експерт.

На її переконання, існує цілий ряд інструментів, доступних для реалізації цієї допомоги, зокрема "кредитних гарантій і технічної допомоги, пов'язаних із реформами уряду, банківського та енергетичного секторів".

Україна також потребує фінансування для подолання гуманітарної кризи, яка перетворила на біженців 1,5 млн людей, а для 5 млн виникла потреба в наданні базових послуг. "Поки Україна отримала менш $500 млн прямої фінансової допомоги. Для порівняння: після російського вторгнення у 2008 році в Грузію США виділили $1 млрд на допомогу цій країні, населення якої становить одну десяту населення України", - пише Добрянскі.

Економічна війна – не єдина проблема України, їй потрібно ще закрити кордони з Росією. "Україна не зможе зробити це без військової підтримки, навчань та надання летального оборонного озброєння з боку США, як вимагає того Закон про підтримку свободи України, внесений торік у Конгрес та не виконаний своєчасно", - зауважує науковець.

Крім того, Україна потерпає від масивної пропагандистської кампанії з боку Росії, яка "інвестує мільярди доларів у машину державних ЗМІ та прагне приховати правду про свою участь у війні в Україні". Тож збільшення ресурсів для протидії кампанії дезінформації Москви "також мають бути частиною пакета".

В ситуації з Україною багато чого поставлено на карту, оскільки дії РФ в Україні загрожують архітектурі безпеки. "Наші союзники стурбовані наступними кроками Путіна. Допомагаючи Україні захистити себе та досягти успіху в якості демократичної держави, ми будемо демонструвати солідарність із нашими союзниками в Центральній і Східній Європі. Стратегія стримування Росії починається з підтримки України", - наголошує Пола Добрянскі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-