Про щасливе майбуття Путіну годі й мріяти - WSJ

Про щасливе майбуття Путіну годі й мріяти - WSJ

Укрінформ
Зухвалі дії президента Росії Володимира Путіна свідчать не про його стратегію, а радше про нездорову внутрішньополітичну ситуацію в країні.

Про це пише видання The Wall Street Journal, коментуючи реакцію Путіна на збитий турецькими ВПС російський літак Су-24.

"У Путіна, очевидно, дві безпосередні цілі: зняття санкцій, щоб російські компанії могли пролонгувати свої борги, та підвищення цін на нафту", - вважає автор статті.

Він також наголошує, що Путіну потрібен конфлікт із Заходом, щоб виправдати зубожіння росіян та неспроможність вирішити диверсифікації та модернізації російської економіки при верховенстві права.

На думку автора, порятунок режиму Путіна полягає в тому, щоб стати сателітом Заходу, вирядившись у костюм супердержави.

"По правді кажучи, є люди на Заході, які хотіли б зробити йому послугу, але західна політика навряд чи дозволить це, особливо політика Америки після Обами ", - йдеться в статті.

Автор зауважує, що якби Путін був уважним, то до цього часу він повинен був зрозуміти, що його вплив набагато менший, ніж він собі уявляє. Принаймні за час правління Ангели Меркель йому вдалося перетворити свого важливого друга - Німеччину - в напівсупротивника. А іншого важливого друга - Туреччину - на фактичного ворога.

У минулу п'ятницю уряд Туреччини викликав російського посла "на килим" щодо бомбардування турецьких поселень у північній Сирії. Зважаючи на це автор статі наголошує, що інцидент зі збитим літаком не був випадковістю.

Автор стверджує, що за оцінками російського економіста Сергія Гурієва Росія вже витратила половину свого військового бюджету за 2015, наводячи також інші дані про важке економічне становище РФ у зв'язку з падінням цін на нафту, величезним відтоком капіталу, проблемами в Криму та на сході України, що ускладнюється також відключенням електропостачання до Криму.

Підбиваючи підсумки, журналіст підкреслює, що глобальні фондові ринки скромно відреагували на збиття російського літака. Так, ціни на нафту підскочили лише на долар, і це варто розглядати як свідчення того, що Путіну і його режиму нічого розраховувати на щасливе майбутнє.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-