«Чорний» понеділок: у Криму немає електрики, радять «грітися шинами»

«Чорний» понеділок: у Криму немає електрики, радять «грітися шинами»

Укрінформ
Жителям Криму радять готуватися до гіршого варіанту - чекати, коли Росія прокладе енергоміст через Керченську протоку

«Чорний» понеділок у Криму, який було оголошено вихідним, став точкою відліку по-справжньому серйозних проблем на півострові - перелік поганих новин, пов'язаних із наслідками припинення материковою Україною електропостачання, зашкалює. І життя в цих умовах окупаційна влада обіцяє щонайменше до грудня.

Про це свідчать заяви окупантів, які обіцяють вирішити проблему електропостачання півострова не раніше ніж за місяць.

Окупанти обіцяють вирішити проблему електропостачання півострова не раніше ніж за місяць

Жителям Криму порадили готуватися до гіршого варіанту - чекати, коли Росія прокладе енергоміст через Керченську протоку.

"Ми вважаємо, що необхідно готуватися до гіршого варіанту, що цей період триватиме до моменту, поки буде прокладено першу лінію енергомосту через Керченську протоку, тобто 22 грудня", - цитують Аксьонова кримські ЗМІ.

Щоб зрозуміти, що відбувається в Криму, достатньо просто почитати заголовки новин або цитати із соціальних мереж.

Наприклад, «Водоканал» Севастополя радить жителям міста запасатися водою, оскільки через дефіцит електроенергії підприємством проводиться віялове відключення центрального водопостачання.

У містах зупинився громадський транспорт, який працював на електриці, і замінити його додатковими автобусами проблематично, оскільки бензин стрімко зріс у запитах і ціні. Зупинення «Кримтролейбуса» створило додаткові навантаження і на міжміських перевезеннях. При цьому запасів палива в Криму залишилося на три дні, пишуть місцеві ЗМІ.

У Криму припинила працювати велика частина банкоматів - у Севастополі, Сімферополі та Керчі люди не можуть зняти свої готівкові кошти, отримуючи повідомлення про якусь технічну помилку.

Соціальні мережі переповнені фотографіями довгих черг у продуктових магазинах - люди в паніці скуповують сіль, сірники, крупи. Найдовші черги – до хлібних крамниць.

З метою економії електроенергії «влада» Криму вирішила вимкнути вуличне освітлення навіть у Сімферополі. Найзатребуваніші покупки в сьогоднішньому Криму - свічки та ліхтарики.

Знову ж таки з метою економії енергії, у будинках містян відімкнули опалення.

Школи й дитячі садки Криму закриваються поки на тиждень, про режим їх подальшого функціонування «влада» замовчує.

Звичне життя цивілізованого Криму порушене тим, що Інтернет і мобільний зв'язок не працюють або працюють з великими перебоями, магазини і громадське харчування зачинені, а згадка про кафе і ресторани взагалі в нинішніх реаліях недоречна. Зазнають збитків не тільки дрібні підприємці, а й великі заводи та підприємства.

Так, у Феодосійському регіоні зупинено подачу електроенергії на підприємства «Море», «Судкомпозит» та НДІ Аеропружних систем.

«Це зроблено для того, щоб хоч якийсь обсяг енергії дійшов до населення, - пояснив так званий голова Феодосійської адміністрації Дмитро Щепетков. За його словами, наразі регіон отримав «жорсткий» ліміт - 15 МВатт замість 38 МВатт.

При цьому він зізнався, що запроваджувати якісь графіки подачі електроенергії немає сенсу, оскільки «прогнозувати і регулювати подачу електрики ми не можемо, тому пріоритетом є об'єкти життєзабезпечення, і навіть населення отримує енергію за залишковим принципом».

Такі міста, як Сімферополь, Ялта, Севастополь, Феодосія, хоч щось мають від загального обсягу виробленої в Криму електроенергії. Районні центри, селища та села не бачать світла вже другий день.

Утім, Центральний район міста Сімферополя йде на рекорд - 33 години без електроенергії, пише журналіст Заїр Акадиров, додаючи, що в Сакському районі електрики немає вже 44 години.

Користувач зі Щолкиного пише, що у них уже дві доби немає електрики.

«Місто не газифіковане, тому навіть каші не звариш. А у нас лежачий хворий», - скаржиться він.

Нижче жителям Криму радять: «Час грітися шинами...»

Тим часом проросійські ЗМІ, які працюють на півострові, не бачать у Криму незадоволених ситуацією. Так, журналісти одного з місцевих сайтів нібито запитали мешканців Керчі, як вони ставляться до відімкнення від електрозабезпечення, і під час опитування не зустріли жодної незадоволеної людини. Про це з посиланням на опитування  повідомляє російський телеканал «Дождь».

Як повідомляв Укрінформ, 20 листопада в Херсонській області стався підрив електроопор, які постачають електрику до окупованого Криму. Активісти громадянської блокади Криму взяли під контроль пошкоджені електроопори і зажадали звільнення всіх заарештованих у Криму активістів замість поставок електроенергії на півострів. 22 листопада до підірваних стовпів було допущено ремонтників для встановлення заземлення опор. Із 23 листопада на півострів припинилися поставки електроенергії. Через цілковите знеструмлення Криму там запроваджено режим надзвичайної ситуації. 23 листопада оголошено вихідним днем.

Катерина Лісіцина, Київ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-