ГПУ розказала, як Янукович, Захарченко і Клюєв розганяли Майдан

ГПУ розказала, як Янукович, Захарченко і Клюєв розганяли Майдан

Укрінформ
Генеральна прокуратура підозрює в організації силового розгону Євромайдану 30 листопада 2013 року трьох осіб.

Про це у вівторок на брифінгу заявив начальник управління спеціальних розслідувань Головного слідчого управління Генпрокуратури України Сергій Горбатюк, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Йдеться про екс-президента України Віктора Януковича, екс-міністра внутрішніх справ Віталія Захарченка та екс-секретаря РНБО Андрія Клюєва.

 «Як відомо, 21 листопада колишнє керівництво України, діючи виключно у власних інтересах, не пов'язаних з інтересами держави, прийняло рішення про відмову від курсу євроінтеграції. З того часу в Києві почалися виключно мирні акції протесту на підтримку євроінтеграційного курсу країни. Однак така ситуація не задовольняла колишнє керівництво країни, і 30 листопада в нічний час учасники акції в жорстокий спосіб були розігнані. Безпосередньо керували розгоном Майдану командир полку міліції спеціального призначення в Києві Кусюк та заступник (керівника столичної міліції. - Ред.) з громадської безпеки Федчук», - сказав він.

За словами Горбатюка, за результатами розслідування Генпрокуратура України встановила безпосередніх організаторів, які спланували розгін Майдану в силовий спосіб. Зокрема, рішення про це приймав особисто Янукович, організовували реалізацію цього плану Захарченко і Клюєв.

«Як встановлено слідством, рішення про розгін Майдану саме в силовий спосіб приймалося безпосередньо колишнім президентом України (Януковичем. - Ред.). Доручення на реалізацію цього плану було дано колишньому міністру внутрішніх справ України (Захарченку. - Ред.) та секретарю РНБО Клюєву», - зазначив він.

Горбатюк пояснив, що вже Захарченко і Клюєв доручили виконання і організаційні заходи щодо виконання плану з розгону Євромайдану в силовий спосіб - кожен у своїй частині - заступнику секретаря РНБО Сівковичу, очільнику київської міліції Коряку та голові Київської міської держадміністрації Попову. Представник ГПУ додав, що по лінії міліції розгін Майдану було доручено безпосередньо спецпідрозділу «Беркут» київської міліції.

ГПУ також встановила, що керували безпосередньо діями та роздавали вказівки, в який спосіб діяти, колишній заступник начальника ГУ МВС у Києві Федчук та командир полку Кусюк, які залучили безпосередньо своїх підлеглих командирів для здійснення розгону.

У кримінальній справі стосовно спроби штурму Майдану в ніч на 11 грудня 2013 року  повідомлено про підозру двом керівникам територіального підрозділу "Беркут". Їхні підлеглі застосовували силу до мітингувальників.

Водночас Горбатюк підкреслив, що жодних законних підстав для розгону Майдану тодішнє керівництво держави не мало. Приводом було обрано необхідність встановлення новорічної ялинки на Майдані.

За даними правоохоронців, за результатами тих злочинних дій було витіснено за межі площі більше 300 осіб, загалом були побиті 84 особи, з них 17 студентів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-