Україна просить ОБСЄ розслідувати порушення Мінська-2

Україна просить ОБСЄ розслідувати порушення Мінська-2

Укрінформ
Міністерство закордонних справ України стурбоване зростанням кількості порушень режиму припинення вогню з боку бойовиків на Донбасі та очікує від місії ОБСЄ розслідування порушень Мінських угод.

Про це йдеться у коментарі МЗС України щодо загострення ситуації на Донбасі.

"В Україні з крайньою стурбованістю сприймають істотне зростання з початку листопада цього року кількості порушень режиму припинення вогню з боку незаконних збройних формувань, які діють на території окремих районів Донецької та Луганської областей України.

Особливе занепокоєння викликає географія обстрілів, їхній інтенсивний та систематичний характер. У період з 1 по 11 листопада ц.р. бойовиками здійснено понад 240 обстрілів уздовж усієї лінії розмежування, у т.ч. з мінометів калібром 82 мм та 120 мм, які мають бути відведені згідно з Мінськими угодами", - зазначили у міністерстві.

Там, зокрема, нагадали, що тричі (2, 8 та 10 листопада) незаконні збройні формування провокували бойові зіткнення з підрозділами Збройних Сил України. Уперше за два місяці здійснено спроби штурму позицій українських військових поблизу н.п. Майорське та Новозванівка.

"У безпосередній близькості до лінії розмежування на тимчасово неконтрольованій Україною території зафіксовано високу концентрацію важкого озброєння, у т.ч. артилерії, танків, розгортання нових артилерійських підрозділів, активізацію розвідувально-диверсійних груп, підвезення боєприпасів тощо. У порушення Мінських домовленостей продовжується переховування важкої військової техніки у заборонених районах", - зазначили у зовнішньополітичному відомстві.  

Там додали, що одночасно фіксується вторгнення в повітряний простір України розвідувальних безпілотних літальних апаратів, незвичайна військова діяльність російських збройних сил у прикордонних з Україною районах, включаючи проведення військових навчань із залученням авіації, іншої військової та спеціальної техніки у Ростовській та Курській областях РФ.

"Розцінюємо згадані дії як навмисну спробу зірвати не лише процес відведення важких озброєнь калібром менше 100 мм, який було нещодавно успішно завершено українською стороною, а й реалізацію інших аспектів Мінських домовленостей, включаючи важливі соціально-економічні та гуманітарні проекти", - наголосили в МЗС України.

У відомстві підкреслили, що з наближенням холодної погоди бойовики поставили під загрозу здійснення ремонтно-відновлювальних робіт на об'єктах критичної економічної інфраструктури в інтересах мирного населення.

"Очікуємо, що Спеціальна моніторингова місія ОБСЄ невідкладно здійснить всебічне розслідування порушень Мінських угод та дасть їм об'єктивну оцінку, як це передбачено п. 3 Рішення Постійної Ради ОБСЄ №1117 від 21 березня 2014 р. щодо розміщення Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні, а також домовленостями, досягнутими в безпековій сфері", - зазначається у коментарі.

У МЗС акцентували, що Україна продовжує дотримуватися принципової позиції, згідно з якою запорукою належного виконання Мінських угод залишається реалізація Росією і підтримуваними нею незаконними збройними формуваннями заходів "безпекового блоку", а саме: припинення постачання Москвою озброєнь, військової техніки і найманців; забезпечення повного і безперешкодного доступу спостерігачів СММ ОБСЄ до будь-якого району, у т.ч. до тимчасово неконтрольованих ділянок українсько-російського державного кордону; виведення озброєнь, бойовиків та найманців з території України; роззброєння незаконних збройних формувань.

"Закликаємо міжнародне співтовариство посилити вплив на Російську Федерацію з метою забезпечення неухильного дотримання режиму всеосяжного припинення вогню та безумовного виконання Мінських документів у повному обсязі", - зазначили в МЗС України.

Там підкреслили, що "Україна залишається відданою Мінським домовленостям 2014 і 2015 років як єдиному ефективному інструментові мирного врегулювання ситуації на Донбасі і вживатиме вичерпних заходів для їхньої належної імплементації".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-