Чи відбудеться нова ескалація в АТО?

Чи відбудеться нова ескалація в АТО?

Аналітика
Укрінформ
Укрінформ звернувся до експертів із проханням спрогнозувати можливий розвиток подій на сході України

Вже тиждень із зони АТО приходять неспокійні новини

Про регулярні обстріли наших позицій та нові жертви повідомляють і військові, і група "Інформаційний спротив". 

Нарешті, вчора на РНБО Президент України сказав, що надав право військовим застосовувати зброю. "Ситуація на Донбасі зараз має стійку тенденцію до загострення", - зазначив Президент. 

Про ймовірність ескалації ситуації, можливість чи неможливість війни ми говоримо із військовими експертами. Що означають постійні обстріли українських позицій, це - шантаж та підготовка до наступу? Чи в такий спосіб Путін компенсує невдачі у Сирії, перескеровуючи суспільне незадоволення на стару війну? Чи це все реалізація його давнього плану по зриву Мінських домовленостей?

РОСІЯНИ ПРОВЕЛИ РОТАЦІЮ, ТОЖ НОВОПРИБУЛІ ДЕМОНСТРУЮТЬ СВОЇ НАВИЧКИ

Сергій Згурець, директор інформаційно-консалтингової кампанії Defense Express:

- Ситуація, пов'язана із Мінськими угодами, проблеми не вирішила. Ми прогнозували, що після підписання Мінських угод (лютий 2015 року - ред.) десь через вісім місяців відбудеться новий пік загострення, гадали, що це буде влітку. Тоді ми радили створити більш жорстку систему оборони. Вся стратегія пішла у збільшення чисельності армії та викопування окопів. Військова загроза зберігається. Якщо буде наступна хвиля бойових дій, вона буде більш жорстка. І війна у Сирії показує, що російська авіація проходить високий рівень підготовки. Тож питання підвищення боєздатності армії стоїть ширше, аніж просто закопати війська у землю. Вона полягає у тому, щоб підняти боєздатність ПВО і придумати інші способи впливу на противника. Пасивна оборона згубна по своїй суті. Ми йдемо екстенсивним шляхом збільшення кількості армії. Я розумію, що це на даному етапі стратегія Генштабу, але слід шукати й інші шляхи мобілізації країни.

Війна у нашій свідомості відійшла на другий план, що створює ризики поразок та провалів

Що стосується нинішньої ситуації в зоні АТО. За нашою інформацією, у зоні АТО відбулася ротація російських підрозділів і угрупувань терористів, які є позаштатними підрозділами російської армії. Це завершилося буквально кілька тижнів тому, а після цього і ті, й інші показують, що вони більш зібрані та ефективні, порівняно з попередниками. Але це пояснюється не лише бажанням показати, що вони стріляють, а й вкладається у стратегією виснаження нас у протистоянні. У нас, як і раніше, військові частини недоукомплектовані особовим складом та технікою, ми входимо у воєнну зиму, і нам просто слід розуміти: не варто самозаспокоюватися. Противник нагадує нам, що не можна заспокоюватися. Умиротвореність після Мінських угод, надмірна зацікавленість політичними баталіями – переважає. Війна у нашій свідомості відійшла на другий план. І це створює ризики поразок та провалів. Помітно, що будучи не в змозі розхитати країну, противник зможе вдатися до бойових дій. 

Обстріли терористами зі зброї калібром 80 і більше 100 міліметрів показує, що зброю російські та терористичні угрупування просто приховали, місія ОБСЄ не має важелів впливу на терористів.

МИ ПОВИННІ БУТИ ГОТОВИМИ ДО ЗРИВУ МІНСЬКИХ ДОМОВЛЕНОСТЕЙ

Анатолій Лопата, у минулому перший заступник міністра оборони України:

- Давайте поглянемо, чи досягла Росія своїх політичних цілей у стосунках із Україною? Не досягла. Ні Крим, анексований РФ, ані бойові діїі не дали можливості РФ досягти будь-яких цілей. Крим залишається відірваним. Побудова моста все ще в перспективі, досить сумнівна, а приймати рішення РФ треба. Їм це потрібно, щоб утримати Крим. Бо втрата Криму - тяжка поразка. Те, що відбувається у Сирії, тільки передумови проблем, які ще постануть перед РФ. На сьогодні Росія використовує наші проблеми на сході, як важіль тиску на уряд України. Для ЄС, НАТО та США РФ використовує політичні важелі, щоб відвернути Україну від вступу до НАТО, а ескалацію використовує, щоб змусити українського президента йти на поступки та зробити можливим прохід до Криму у напрямку Маріуполя, Запорізької, Херсонської області, одержати можливість користуватися залізницею.

Ні нинішнього, ні наступного року конфлікт не припиниться. Нечесна політична та військова гра очевидні

Ми навіть думки не повинні мати, що у цьому, або навіть 2016 році настане мир в Україні, і конфлікт буде припинено. Він не припиниться. Я передбачаю, що Мінські угоди будуть зірвані. Нечесна політична та військова гра очевидні. До цього всім нам слід пристосовуватися. Нема альтернатив тому, щоб покращувати внутрішню політику та Збройні сили. На жаль, влада у цьому напрямку діє не досить ефективно. Я не пов'язую поразки у Сірії з бажанням перенести театр військових дій в Україну. Внутрішні проблеми РФ, у тому числі з Кримом, штовхають її сюди. Тим більше, що РФ ніколи не рахувалася із втратами людей. Люди для сучасної Росії, так само, як і для СРСР, перебувають на останньому місці вирішення всіх питань. Ми обов'язково переможемо, але я не можу сказати коли.

ЦЕ ШАНТАЖ, ПОВ'ЯЗАНИЙ ІЗ БОРОТЬБОЮ ЗА ЇХНІЙ ВАРІАНТ ІМПЛЕМЕНТАЦІЇ МІНСЬКИХ УГОД

Дмитро Тимчук, голова групи "Інформаціний спротив":

- Протягом останнього тижня я був переконаний, що так звані "ДНР-ЛНР", користуючись відсутністю куратора з РФ та розуміючи це як "злив", "відмову від них Путіна", демонструють таку собі стійкість. Захарченку слід було піднімати авторитет та показувати, що він у домі господар.

Але події останніх днів змушують мене змінити думку. Якщо замість куратора Суркова терористів контролюватиме Козак, це свідчить про зміну політики. Але Козак так і не прийняв кураторство. Тимчасово їх контролює Володін, людина із нейтральною біографією. Одночасно там з'являються інші куратори, і підсилюється градус провокацій. Це свідчить про те, що це не сценарій "ДНР-ЛНР", а сценарій Москви.

Навіть за найбільшої видимості миру на Донбасі ми не повинні виключати сценарію війни

Для чого це робиться? Це шантаж України, пов'язаний із боротьбою за їхній варіант імплементації Мінських угод. З одного боку, Москва вимагала свого сценарію: проведення виборів під дулами російських автоматів, а решту пунктів (контроль за кордоном, виведення іноземних військ) - після тих "виборів". Тобто, нам готували варіант Придністров'я, легалізацію нинішніх функціонарів, створення загонів так званої "народної міліції" (фактично - легалізація бандформувань). Таким чином від нас вимагають взяти на баланс території, які будуть контрольовані Москвою. Ми ж пропонуємо свій варіант Мінська: вивести війська, контроль за кордоном, а далі вибори. З іншого боку, Москва продовжує наполягати на тому, що ми зриваємо Мінські угоди, хоча використання ними 80- і більше 100-міліметрової зброї свідчить, що вони зброю прости приховували. Крім того, я припускаю, що поразки росіян у Сирії змушують їх повертатися до карти Донбасу. Тому я повторював і повторюю - за найбільшої видимості миру ми не повинні виключати сценарію війни.

Олена Мігачова. Київ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-