Путін застряг і не знає, що робити на Донбасі - Більдт

Путін застряг і не знає, що робити на Донбасі - Більдт

Ексклюзив
Укрінформ
Президент Росії Володимир Путін останнім часом послабив хватку на сході України, але ще не вирішив, що робити далі, і як і раніше зацікавлений контролювати конфлікт у сусідній країні.

Таку думку кореспондентові Укрінформу висловив колишній прем'єр-міністр і екс-міністр закордонних справ Швеції Карл Більдт, який у вівторок взяв участь у Берлінському форумі з зовнішньої політики.

"Путін просто застряг, загруз: він побачив, що якісь речі не спрацювали. Путін почав свою авантюру, він взяв Крим, але все дуже складно; почав проект "Новоросія", чекаючи, що той охопить половину території України за кілька місяців, але його зупинила політична сила українців і, певною мірою, сила української армії. Він програв. Він зараз застряв у східній частині Луганської і Донецької областей і не знає, що робити. Він втягнутий економічно і військовим чином. Але він не йде", - сказав Більдт.

Шведський політик припускає, що в Сирію Путін "можливо, вплутався, щоб подивитися, чи є там якісь нові можливості". Метою Кремля було продемонструвати, що Росія "у справі" і лише певною мірою відволікти увагу від України, додав Більдт. Водночас, на його переконання, Європа не повинна закривати очі на те, що Росія робить в Україні, будь-яким чином пов'язуючи це з активністю Кремля в Сирії.

Карл Більдт завжди говорив, що "в України однозначно є право захищати себе". Зараз він уже не так часто заявляє про необхідність поставок Києву озброєнь, що так активно просував свого часу, але зазначає, що допомогти можна різними шляхами. Зокрема, Швеція проводить навчання військових лікарів. "Насправді, є речі, які робляться", - наголосив співрозмовник агентства.

Більдт вважає, що мати "наполовину заморожений, наполовину вирішений, наполовину відкритий конфлікт на сході України" не в інтересах жодної із сторін, у тому числі й Росії. "Нам потрібно добиватися повної імплементації Мінських домовленостей. І не слід забувати, що ще є Крим", - підкреслив політик.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-