Законопроект про іномовлення пройшов перше читання

Законопроект про іномовлення пройшов перше читання

Оновлено
Укрінформ
Народні депутати підтримали в першому читанні законопроект №2334а "Про систему іномовлення України", внесений до парламенту Кабінетом Міністрів.

За відповідне рішення проголосували 245 народних обранців, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Згідно з текстом підтриманого проекту закону, документ створює правові основи діяльності державного підприємства, на яке покладаються завдання і функції мовлення за межами України.

«З метою задоволення інформаційних потреб іноземної аудиторії, зокрема закордонних українців, захисту національних інтересів за межами України, формування та підтримання позитивного іміджу України у світі шляхом оперативного, об’єктивного інформування про події в Україні, офіційну внутрішню і зовнішню політику та позицію держави, діяльність державних органів утворюється державне підприємство “Іномовна телерадіокомпанія України “Ukraine Tomorrow” (ІНТУ)», - йдеться у законопроекті.

Норми законодавчого акта передбачають утворення ІНТУ за рішенням Кабінету Міністрів у формі державного підприємства на базі державної телерадіокомпанії «Всесвітня служба «Українське телебачення і радіомовлення» та ТОВ «Банківське телебачення».

Законопроектом планується встановити, що фінансування ІНТУ здійснюватиметься з Державного бюджету України та становитиме не менше 0,04% видатків загального фонду Держбюджету за попередній рік. Крім того, джерелами фінансування каналу іномовлення можуть бути кошти, отримані від продажу власної теле- і радіопродукції; кошти, отримані від трансляції реклами; плата за надання у користування авторськими та суміжними правами; добровільні, благодійні та спонсорські внески, пожертвування фізичних та юридичних осіб (крім анонімних пожертвувань) та інші надходження, не заборонені законодавством.

Документ передбачає, що програми ІНТУ вироблятимуться українською, а також іншими мовами, залежно від доцільності та нагальності використання.

"ІНТУ провадить свою діяльність шляхом публічного поширення інформаційного продукту через канали супутникового, ефірного, кабельного, електронного зв’язку та Інтернет у цифровому, аналоговому чи/та друкованому вигляді за межами України", - зазначено в законопроекті.

Водночас законодавець планує заборонити каналу іномовлення розповсюджувати матеріали та повідомлення, що містять приховану рекламу чи мають ознаки однобічного представлення інтересів політичних партій, громадських організацій, суб’єктів господарювання та інших осіб, можуть ввести в оману аудиторію щодо об’єктивності висвітлення інформації, а також свідчать про вплив третіх осіб на форму та зміст програм ІНТУ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-