Рада Європи вимагає розпустити нерегулярні військові формування в Україні

Рада Європи вимагає розпустити нерегулярні військові формування в Україні

Укрінформ
У Раді Європи заявляють, що усі військові формування в Україні повинні бути включені до складу регулярних збройних сил.

На цьому наголошується в оприлюдненій у вівторок у Страсбурзі доповіді комісара Ради Європи з прав людини Нілса Муйжнієкса про гуманітарну ситуацію на сході України, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

«Усі військові формування в країні повинні бути повністю інтегровані до регулярної армії, і усі озброєні групи, які перебувають поза визначеною системою командування, повинні бути негайно роззброєні і розпущені», - заявили у Раді Європи.

У документі обсягом у 20 сторінок наголошується на критичній гуманітарній, соціально-економічній і безпековій ситуації, яка склалася на сході України після початку півтора року тому російської агресії.

За даними офісу комісара, більше 8 тис. людей втратили життя у цьому регіоні, починаючи з квітня 2014 року. Близько 5 млн осіб потребують нагальної допомоги, щоб забезпечити свої базові життєві потреби. Наприклад, дефіцит питної води відчувають 1 млн 300 тис. людей.

Бойові дії також призвели до масштабного руйнування інфраструктури, включаючи медичні заклади, школи і дитячі садки.

Зазначається, що населення, яке проживає на непідконтрольних українській владі територіях, переживає особливі труднощі, включаючи неможливість отримувати пенсії, дефіцит продовольства, високі ціни на продукти харчування, відсутність доступу до банківського сектору.

У Раді Європи рекомендують Києву опрацювати детальний план дій, який би включав заходи, спрямовані на вирішення проблем тимчасово переміщених осіб. Зокрема, щодо забезпечення цих людей житлом, відновлення повноцінної соціальної активності, а також створення подальших умов для повернення таких осіб до своїх домівок.

Доповідь також містить рекомендації українській стороні у проведенні реформи судочинства і правоохоронних органів, а також відносно покращення імплементації стандартів у сфері прав людини та уникнення безкарності за вчинені серйозні злочини. Усі ці реформи повинні грунтуватися на зміцненні верховенства права. У цьому зв’язку у Раді Європи позитивно оцінили ухвалення в Україні Національного плану дій з прав людини.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-