Понад 30 країн в ООН засудили дії Росії у Криму - заява

Понад 30 країн в ООН засудили дії Росії у Криму - заява

Укрінформ
Українська делегація від імені групи демократичних країн виступила в ООН зі Спільною заявою щодо ситуації з правами людини в Криму.

Співавторами документа стали представники понад 30 країн, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

"Ми рішуче засуджуємо заходи й практику дискримінації та порушення прав людини по відношенню до кримських татар, етнічних українців і представників інших меншин у Криму з боку Російської Федерації, яка здійснює фактичний контроль над півостровом. Ми закликаємо владу РФ, що окупувала Крим, розв'язати ці проблеми", - йдеться в тексті спільної заяви, озвученої на засіданні Третього комітету ГА ООН.

Так, у документі наголошується, що Росія повинна "вжити негайних заходів для припинення всіх переслідувань представників етнічних меншин і тих жителів Криму, хто виступає проти окупації". У цьому зв'язку уточнюється, що йдеться про самоуправні обшуки й арешти, несправедливі суди, катування, а також дію дискримінаційних законів окупаційної влади, які були прийняті, починаючи з березня 2014 року.

Заява містить заклик до негайного звільнення українських громадян – Олега Сенцова, Олександра Кольченка, Ахтема Чийгоза та інших активістів, які були захоплені в Криму, переправлені до РФ та піддаються судовому переслідуванню в порушення елементарних норм справедливості. Документ засуджує вбивство Решата Аметова й насильницькі зникнення інших представників кримськотатарських активістів і правозахисників та закликає до прозорого розслідування цих випадків.

Окремо заява закликає Управління Верховного комісара ООН з прав людини розглянути питання про підготовку окремої доповіді щодо стану прав людини в Криму. "Ми наголошуємо на необхідності повного доступу Моніторингової місії з прав людини в Україні та інших міжнародних місій, які опікуються правами людини, на територію Криму і міста Севастополь", - підкреслюється в спільному документі. Це має "першочергове значення для запобігання подальшому погіршенню ситуації" на території окупованого українського півострова. 

Крім того, документ містить заклик і до Генерального секретаря ООН щодо проведення регулярних консультацій з Верховним комісаром з прав людини та відповідними регіональними організаціями.

"Міжнародне співтовариство визнає, що Крим є частиною України та закликає Росію припинити окупацію", - підкреслюється в спільній міжнародній заяві.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-