В Одесі

В Одесі "зникли" 20 тисяч голосів за мера і міськраду

Укрінформ
У протоколі Одеської міської виборчої комісії знайшли кричущу помилку при підбитті підсумків на виборах депутатів міськради та міського голови.

Помилку виявила керівник аналітичного відділу Одеської обласної організації Комітету виборців України Анастасія Матвієнко, повідомила прес-служба Одеського облКВУ.

"Через виявлену експертом Одеського облКВУ помилку у протоколі Одеської міської виборчої комісії сьогодні, 30 жовтня, члени ТВК змушені були перевіряти свій протокол про встановлення результатів виборів до міськради та міського голови. Зроблено це після того, як були визнані обраними депутати Одеської міської ради, а також проведена перша сесія Одеської міськради 7 скликання", - зазначив в інтерв'ю Укрінформу голова облКВУ Анатолій Бойко.

"Офіційні дані Одеського міськвиборчкому такі: кількість громадян, внесених до списків виборців, згідно з протоколом про встановлення результатів з виборів Одеського міського голови - 709 443. Кількість виборців, внесених до списків, згідно з протоколом про встановлення результатів по виборах Одеської міської ради - 728 744", - уточнив Бойко.

Лише після того, як керівник аналітичного відділу облКВУ Анастасія Матвієнко оприлюднила повідомлення про знайдену кричущу помилку, у міськвиборчкомі кинулись з'ясовувати, хто її допустив. Помилку виявили у 20 тисяч виборців у протоколі про підсумки виборів до міської ради по багатомандатному округу в межах Приморського одномандатного округу № 47, який підписав голова Приморської ТВК Костянтин Садаков.

"У графі протоколу «кількість виборців, внесених до списків», який подала Приморська районна територіальна виборча комісія, виявлено зайву «двійку».

Після виявлення цієї помилки Одеська міська виборча комісія ухвалила рішення відправити на уточнення протокол про підсумки виборів до міської ради по територіальному виборчому округу № 47 Приморської ТВК", - констатував експерт.

При цьому Одеська міська виборча комісія досі не склала протоколи про підсумки виборів до Одеської обласної ради в межах територіальних виборчих округів, розташованих у місті Одесі.

"Хоча, згідно з процедурою підбиття підсумків виборів, міська виборча комісія мала спершу підбити підсумки по виборах до обласної ради. Після цього приступити до встановлення результатів голосування на виборах Одеського міського голови. І насамкінець - визначати переможців серед кандидатів у депутати Одеської міської ради", - зауважив Бойко.

За його словами,"виявлена експертом Матвієнко кричуща помилка сталася внаслідок некомпетентності міської виборчої комісії, очолюваної лікарем-нейрохірургом Євгеном Григор'євим. Також через те, що міськвиборчком, вочевидь, дуже поспішав "коронувати" Геннадія Труханова. Тепер доведеться "неправильний" протокол переробити, для чого доведеться спершу проводити засідання Приморської ТВК, а згодом - Одеської ТВК".

Звісно, "неправильний" протокол, що послужив юридичною базою для проведення першої сесії міськради 7 скликання, може стати правовою підставою для оскарження відповідної постанови Одеського міськвиборчкому про обрання депутатів та мера Одеси. Постійний спостерігач облКВУ зараз перебуває на засіданні Приморської ТВК, підсумував експерт КВУ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-