Зниження податків не замінить реформ  -  представник МВФ в Україні

Зниження податків не замінить реформ - представник МВФ в Україні

Укрінформ
В системах, де платники податків не відчувають себе зобов’язаними платити, дуже малоймовірно, щоб саме лише зниження ставок зіграло визначальну роль, вважає Жером Ваше.

“Не існує міжнародного досвіду, який свідчив би на користь того, що одне лише скорочення податкових ставок призведе до такого збільшення доходів, що реформа буде самодостатньою”, -  зазначив в інтерв’ю Укрінформу Представник МВФ Жером Ваше, коментуючи законопроект з податкової реформи, зареєстрований 26 жовтня у Раді парламентським Комітетом з податкової та митної політики.

На переконання Ваше, малоймовірно, аби саме лише зниження податкових ставок призвело до детінізації економіки. “В системах, де платники податків не відчувають себе зобов’язаними платити і знають, що санкцій за це не буде, дуже малоймовірно, щоб саме лише зниження ставок податків зіграло визначальну роль. Потрібні системні багаторічні зусилля, аби відчутно поліпшити систему податкового адміністрування, так само як і  для змін на краще у ставленні платників податків до реєстрації свого бізнесу, достовірного декларування своїх доходів та сплати справедливо визначених податків. Через те ілюзорно очікувати, що зниження податкових ставок автоматично буде компенсоване детінізацією економіки”, каже він.

Враховуючи масштабний обсяг потенційного скорочення видатків внаслідок втрати доходів у разі ухвалення законопроект 3357, Представник МВФ в Україні наголосив, що “майже немає прикладів країн, що спромоглися на скорочення своїх бюджетних видатків на 10 відсотків ВВП протягом одного року».

«Просто нереалістично навіть розглядати таке повномасштабне скорочення, каже він. Перш ніж приступати до скорочення податкових ставок, потрібно ретельно обговорити питання, кому у суспільстві насамперед доведеться винести тягар таких глибоких скорочень”. На його переконання, “рішення про скорочення видатків в тому обсязі, в якому буде цього  разу необхідно, не може прийматися нашвидкуруч. Адже ці скорочення неминуче зачеплять освіту, охорону здоров’я, соціальний захист та пенсійні виплати. Потрібні ретельні напрацювання реформ в цих галузях з тим, щоби ці скорочення були справедливими та якісними – і водночас працювали би на поліпшення послуг, які країна надає своїм громадянам”.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-