ОБСЄ: Бойовики системно заважають працювати

ОБСЄ: Бойовики системно заважають працювати

Укрінформ
Незаконні збройні формування так званих ДНР і ЛНР регулярно заважають спостерігачам СММ ОБСЄ проводити ефективний моніторинг і верифікацію процесу відведення озброєння та його зберігання.

Про це заявив заступник голови СММ ОБСЄ Олександр Хуг під час брифінгу у четвер в Києві, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Прикро говорити, що одного разу на непідконтрольній уряду території охорона складу не дозволила спостерігачам оглянути техніку. Таке перешкоджання роботі СММ по верифікації є прямим порушенням Мінських домовленостей. Наш підхід дуже простий: немає доступу - немає верифікації», - наголосив він.

Хуг також підкреслив, що бойовики т.зв. ДНР заважають ОБСЄ проводити моніторинг відведення важкої зброї.

Водночас він зауважив, що у деяких місцях зберігання важкого озброєння по обидві сторони лінії зіткнення спостерігачі щоденно фіксують відсутню техніку.

«21 жовтня СММ помітила відсутність двох реактивних систем залпового вогню «Град» на одному зі складів т.зв. ДНР. Там же охорона заборонила спостерігачам здійснити верифікацію на іншому місці зберігання озброєння», - сказав Хуг.

За його словами, аналогічні перешкоди роботі СММ чинять бойовики і так званої ЛНР.

«Т.зв. ЛНР також постійно заважає ОБСЄ проводити ефективну верифікацію відведення озброєння з лінії зіткнення в Луганській області, не даючи фіксувати серійні номери техніки», - зазначив він.

Заступник голови СММ ОБСЄ відзначив наявність порушень у вигляді невідведеної техніки у зоні безпеки з боку бойовиків.

«19 жовтня безпілотник СММ помітив два танки в районі контрольованого т.зв. ДНР населеного пункту Безіменне, а також 25 танків в районі Сонцево, контрольованого т.зв. ДНР», - повідомив він.

В цілому, ситуацію на сході України Хуг назвав неоднозначною.

«Припинення вогню триває вже два місяці. Більшість вибухів, які ми фіксували, ставалися внаслідок процесу розмінування, а постріли звучали внаслідок навчань. Водночас на минулому тижні ми зафіксували більшу кількість інцидентів, які не можуть відноситися до зазначеної вище діяльності. До того ж, вони призвели до жертв», - сказав він.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-