ЦВК поскаржилась Генпрокуратурі на виборчком Маріуполя

ЦВК поскаржилась Генпрокуратурі на виборчком Маріуполя

Укрінформ
Центральна виборча комісія звернулася до Генеральної прокуратури з вимогою надати правову оцінку та вжити відповідні заходи проти членів Маріупольської ЦВК, бездіяльність якої де-факто призвела до зриву місцевих виборів у цьому місті.

Відповідне повідомлення міститься у рішенні ЦВК.

"Допущення цією (Маріупольською ТВК) виборчою комісією протиправної бездіяльності може призвести до неможливості проведення виборів депутатів Маріупольської міської ради та Маріупольського міського голови 25 жовтня 2015 року та порушення гарантованого статтею 38 Конституції України права громадян вільно обирати та бути обраними до органів місцевого самоврядування… ЦВК звернулася до Генеральної прокуратури України щодо проведення перевірки викладених у цій постанові обставин та вжиття заходів реагування відповідно до законодавства України", - йдеться у постанові.

Черговим приводом для розгляду ЦВК діяльності Маріупольської ТВК стало звернення цієї виборчої комісії, у якому повідомлялося про неотримання нею виборчих бюлетенів з виборів депутатів Маріупольської міської ради та Маріупольського міського голови від підприємства-виготовлювача.

"Враховуючи обставини, викладені в указаному зверненні, а також наявні матеріали, Комісія зазначила, що 21 жовтня 2015 року своєю постановою № 490 "Про окремі питання діяльності Маріупольської міської виборчої комісії Донецької області" зобов’язала Маріупольську міську виборчу комісію до 22 жовтня 2015 року включно визначити не менш як трьох її членів для отримання відповідних виборчих бюлетенів в упаковці підприємства-виготовлювача від імені зазначеної виборчої комісії, отримати вказані виборчі бюлетені та передати їх відповідним районним у місті Маріуполі виборчим комісіям у встановленому порядку", - йдеться у постанові ЦВК.

Проте, на час розгляду Комісією порушеного у звернені питання Маріупольською міськвиборчкому не отримано виготовлені виборчі бюлетені та не передано їх відповідним районним виборчим комісіям. Більш того, ця комісія вищевказаною постановою № 120 вирішила замовити повторний друк виборчих бюлетенів для голосування.

Водночас у власному звернені до ЦВК Маріупольська ТВК зауважила, що постановою Донецького окружного адміністративного суду залишеною без змін ухвалою Донецького апеляційного адміністративного суду, встановлено правомірність постанови цієї комісії від 17 жовтня 2015 року № 101 "Про друк виборчих бюлетенів та протоколів про підрахунок голосів".

Комісія зауважила, що ігнорування Маріупольською міською виборчою комісією обов’язкового до виконання рішення комісії вищого рівня призвело до незабезпечення відповідних виборчих комісій бюлетенями.

ЦВК також зазначила, що невиконання Маріупольською міською виборчою комісією обов’язкових приписів закону та постанови Центрвиборчкому свідчить про порушення нею і її членами вимог Конституції України і законодавства про вибори та можливу наявність у діях членів цієї комісії ознак перешкоджання реалізації виборчих прав громадян, перешкоджання діяльності інших суб’єктів виборчого процесу та складу злочину, передбаченого статтею 157 Кримінального кодексу України.

Відтак, ЦВК встановила факт протиправної бездіяльності Маріупольської міської виборчої комісії щодо неотримання бюлетенів з виборів депутатів Маріупольської міської ради та Маріупольського міського голови для голосування у відповідних виборчих округах.

Нагадаємо, виборчі дільниці у Маріуполі відкрилися о 8.00 ранку, але громадяни не змогли розпочати голосування внаслідок відсутності бюлетенів з виборів депутатів Маріупольської міської ради та Маріупольського міського голови на чергових виборах депутатів місцевих рад та сільських, селищних, міських голів 25 жовтня.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-