На реформу ООН Україні сподіватись не варто, але є інші рішення - Крамер

На реформу ООН Україні сподіватись не варто, але є інші рішення - Крамер

Укрінформ
Застарілий механізм роботи ООН, який останнім часом викликає чимало міжнародної критики, очевидно, не зможе бути змінений, поки Росія і Китай мають право вето. Тому Україні впродовж наступних двох років членства у Радбезі потрібно зосередитися на тому, як найефективніше використати нинішню модель Організації та одночасно шукати інші механізми для протистояння російській агресії.

Про це в коментарі Укрінформу напередодні 70-річного ювілею ООН розповів видатний американський експерт, старший директор у питаннях прав людини американського Інституту Маккейна Девід Крамер.

"ООН є застарілою установою, в цьому немає сумнівів. Через те, що п'ять постійних членів володіють правом вето, ми дедалі частіше бачимо, як проблеми, що мали би бути розв'язані в ООН, залишаються без рішення", - зауважив експерт.

Як приклад він навів неспроможність Об'єднаних Націй дати раду ситуації в Сирії, а також створити трибунал щодо катастрофи MH-17.

ООН мусить бути модернізована та змінена, наголосив Крамер. "Але я боюся, що цього не станеться, поки Росія й Китай мають можливість застосувати своє право вето, якщо, звичайно, Генеральна Асамблея не набере достатньої кількості голосів, щоб внести зміни в такий спосіб. Це порочне коло", - зазначив експерт.

Водночас, за його словами, актуальним стає питання, що Україна має зробити протягом двох наступних років непостійного членства в Раді Безпеки. "Хотів би запропонувати, аби замість зосередження уваги на просуванні змін (в ООН. – Ред.) Україна використовувала би свої можливості й платформу для того, аби пролити світло на проблеми, що її турбують. Передусім - на кричущі порушення Росією її суверенітету й територіальної цілісності", - наголосив американський експерт.

Що ж стосується можливої зміни Статуту ООН, то, зазначив Крамер, "ми просто мусимо прийняти реальність існування цієї Організації". Він висловив думку, що розпуску ООН не відбудеться найближчим часом, якщо це взагалі колись станеться.

"Ключом, на моє переконання, може стати якнайефективніше використання ООН з усвідомленням її обмежень та, водночас, пошуком інших механізмів, структур та організацій з метою вирішення ключових питань", - зауважив експерт. За його словами, навіть ОБСЄ може бути більш ефективним механізмом, "хоча й там необхідність пошуку консенсусу створює обмеження для можливостей і повноважень цієї організації".

Якщо говорити про створення нових механізмів і структур, то "вони могли би також виявитися корисними". Але такі авторитетні організації важко створити й долучити до них інші країни, а зрештою може виявитися так, що вони не матимуть великої відмінності, переконаний Крамер.

"Нам потрібно більш міцне лідерство демократичного співтовариства націй в протистоянні авторитарним викликам, що виходять від режиму Путіна та інших, і США мають відігравати більш активну роль у цьому процесі", - підсумував Крамер.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-