Клімкін розповів про підготовку виборів на Донбасі

Клімкін розповів про підготовку виборів на Донбасі

Укрінформ
ОБСЄ має направити на Донбас місію, яка визначить можливість проведення там місцевих виборів. 

Про це заявив міністр закордонних справ України Павло Клімкін, відповідаючи на запитання кореспондента Укрінформу у вівторок в Києві.

«Ми не пов'язуємо розблокування Мінського процесу з виборами. Ми з самого початку були за проведення вільних і чесних виборів на Донбасі. Ці вибори мають бути проведені з залученням ОБСЄ і під контролем ОБСЄ та світового співтовариства», - наголосив Клімкін.

За його словами, першою з ключових передумов проведення виборів є те, що вони мають проводитися на основі українського законодавства.

«Друге, і це записано в Мінських домовленостях, Бюро з демократій і прав людини має визначити, що модальності майбутніх виборів відповідають практиці і правилам ОБСЄ. Третє. Бюро з демократій і прав людини має з самого початку відрядити так звану безпекову місію до Донбасу і сказати, чи можна взагалі там починати підготовку до проведення виборів. Як тільки така місія скаже, що ми можемо працювати над підготовкою виборів, після того починається формальних процес погодження модальностей, звичайно, з наданням виборчого права всім, хто вигнаний сьогодні з Донбасу», - підкреслив Клімкін.

Міністр зауважив, що працювати над підготовкою виборів там можна, коли по вулицях не їздять танки і не ходять людини з автоматами, інакше ніяких виборів там бути не може.

«Звичайно, контроль над зброєю, яка там знаходиться, оскільки якщо зброя знаходиться у вільному обігу, навіть не танк, а легка зброя, то ні у кого немає жодної гарантії безпеки. Такі гарантії безпеки мають надаватися, в тому числі, міжнародним співтовариством. Можливо, і не тільки ОБСЄ», - сказав він.

Клімкін відзначив, що потрібен або військово-цивільний елемент, або інший елемент, який буде вести нас від деескалації в напрямку стабілізації.

«І тільки тоді вибори будуть справжніми. А кого виберуть мешканці Донбасу в результаті цих виборів, то це демократичний процес. Важливо, щоб ми забезпечили демократичність цих виборів, а не фарс, який нам постійно намагається зробити Росія на Донбасі», - зазначив глава української дипломатії. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-