На Банковій прогнозують, що більшість суддів

На Банковій прогнозують, що більшість суддів "переживуть" реформу

Укрінформ
Більшість діючих суддів знову переоберуться на свої посади після реформи судової гілки влади.

Відповідний прогноз висловив заступник глави Адміністрації Президента Олексій Філатов, виступаючи на форумі "Доброчесна і аполітична Феміда через конституційні зміни", повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Чи є у нас достатня кількість професіоналів, які замінять всіх суддів? Якщо ми реалісти, то відповідь на це питання буде "ні". Такої кількості немає . Виходячи з цього, я припускаю, якщо навіть всіх звільнити і провести  прозорий конкурс, то значна кількість суддів у ньому виграє, тому що більшість з них  досить професійні", - зазначив Філатов.

На його думку, наразі головне питання - це "встановити запобіжники, які не пустять в судову систему хабарників, непрофесіоналів, корупціонерів".

 "І не має значення, це буде призначення через звільнення усіх, чи це буде процедура оцінювання кожного", - переконаний Філатов.

Він додав, що до Венеціанської Комісії для отримання правового висновку направлено два варіанти внесення змін до Основного Закону в частині правосуддя - один передбачає переатестацію всіх суддів (розроблений Конституційною комісією - ред.), а інший - перепризначення суддів (запропонований Реанімаційним пакетом реформ - ред.).

"Я особисто вважаю, що немає критичної різниці між двома пропозиціями. 8 тисяч нових суддів нізвідки не візьмуться. Чи підемо ми шляхом атестації, чи шляхом звільнення і потім призначення нових, ми отримаємо один і той самий результат- дуже велика частина суддівського корпусу, який ми отримаємо, буде складатися із тих самих суддів, які зараз працюють", - резюмував Філатов.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-