Порошенко доручив Гройсману вивчити можливість «народного відкликання» нардепів

Порошенко доручив Гройсману вивчити можливість «народного відкликання» нардепів

Укрінформ
Президент України Петро Порошенко доручив голові Верховної Ради Володимиру Гройсману вивчити можливість відкликання народних депутатів за народною ініціативою.

Про це він заявив, відповідаючи на електронну петицію щодо можливості дострокового відкликання будь-якої вибраної особи, яка не виправдали довіри виборців.

"Ураховуючи актуальність питань посилення контролю виборцями за роботою народних депутатів України та значний суспільний резонанс цих питань, я звернувся до Голови Конституційної Комісії, Голови Верховної Ради України В.Гройсмана з пропозицією забезпечити грунтовний та всебічний розгляд згаданої електронної петиції в частині питань відкликання народних депутатів України за народною ініціативою із залученням її автора, представників політичних сил, державних органів, інститутів громадянського суспільства, вчених-правознавців, експертів і за підсумками ухвалити необхідні рішення", - йдеться у відповіді.

Так, Президент нагадав, що статтею 81 Конституції передбачено вичерпний перелік підстав щодо дострокового припинення повноважень народних депутатів, але серед них немає такої підстави, як їх відкликання. Проте, відповідно до статті 5 Закону України "Про статус народного депутата України", у разі невиконання вимоги щодо несумісності депутатського мандата з іншими видами діяльності повноваження нардепа припиняються достроково на підставі закону за рішенням суду. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-