Молдавський «майдан» під музику російського ТБ

Молдавський «майдан» під музику російського ТБ

Укрінформ
Другий місяць у Кишиневі триває протистояння. Учасники мітингів вимагають відставки президента, парламенту та уряду

Другий місяць, починаючи з 6 вересня, у Кишиневі триває протистояння. Учасники мітингів вимагають відставки президента, парламенту і уряду.

ХТО В ЄВРОПУ, ХТО - В РОСІЮ

Спочатку на акції протесту проти влади вийшли тільки прихильники Громадянської платформи «Гідність і правда», на чолі якої стоять журналісти, ветерани війни на Дністрі, колишні депутати парламенту. А до кінця вересня своє «місце під сонцем» у центрі молдавської столиці, саме перед будівлею парламенту Молдови, облюбували представники Партії соціалістів і «Нашої партії», лідерами яких є відповідно депутат Ігор Додон і проросійський мер другого за величиною молдавського міста Бєльці Ренато Усатий (на попередніх місцевих виборах він набрав майже 80% голосів виборців).

І якщо вимоги учасників обох акцій протесту майже аналогічні, то ідеологічні платформи мітингувальників кардинально різняться. Громадянська платформа не збирається відступати від вектора європейської інтеграції, в той час як соціалісти і «Наша партія» наполягають на зміні політичного вектора країни та переорієнтації у бік путінського Євразійського союзу. Свого часу Ігор Додон ініціював у парламенті процедуру денонсації Угоди про асоціацію з Євросоюзом.

«ВЕСЕЛІ НОЧІ» ВІД ДОДОНА ТА УСАТОГО

Незважаючи на суттєві політичні розбіжності, на одному з останніх мітингів, 4 жовтня, коли вперше протестувальники заблокували вулицю Штефана чел Маре, Ренато Усатий та Ігор Додон, чи то жартома, чи то всерйоз, все ж намагалися «ділити», що називається, «шкуру невбитого ведмедя» - посади президента і прем'єр-міністра. Усатий також підняв вже давно забуту у Молдові тему про націоналізацію, яку має намір проводити у разі свого приходу до влади. А в цьому, схоже, лідер «Нашої партії» анітрохи не сумнівається. Центральну вулицю столиці до 5 жовтня звільнили, але Молдові і владі були обіцяні «веселі дні і ночі».

Чекати їх довелося недовго. Через кілька днів, без попереднього повідомлення, соціалісти заблокували одразу три центральні вулиці Кишинева - Штефана Великого, Бухарестську і Бендерську, де знаходяться офіси партій, що входять до складу правлячого Альянсу за європейську інтеграцію - Демократичної, Ліберально-Демократичної та Ліберальної. Акція тривала недовго, лише 30 хвилин, але протестувальники вимагали від керівництва країни, аби воно «замислилося і пішло у відставку». Ніхто з представників влади на акцію не відреагував.

А ніч проти понеділка, 12 жовтня, стала «найвеселішою». Опівночі протестувальники заблокували центр міста - бульвар Штефана Великого. До мешканців наметового містечка, розташованого перед будівлею парламенту, приєдналися і багато автомобілістів, припаркувавши свої машини на проїжджій частині вулиці. Це, за словами Ренато Усатого, був перший, але не останній «сюрприз» для молдавського президента, відставки якого вимагають мітингувальники. До 9.00 понеділка проїжджа частина все ж була звільнена, а учасники протесту повернулися у свої намети.

Пізніше Усатий у соціальних мережах виклав запис з камери відеоспостереження, встановленої перед офісом однієї з правлячих партій Молдови. Невідомо звідки взялася автоцистерна, яка, зупинившись перед входом в офіс, почала виливати якусь дивну рідина темного кольору (за повідомленнями ЗМІ вилилося близько трьох тонн нечистот). Все це відбувалося за кілька сотень метрів від президентури, парламенту і уряду.

СПОРОЖНІЛИЙ ФОРУМ

На фоні стрімкої динаміки розвитку подій за ініціативою керівництва Молдови у Кишиневі стартував публічний Форум за участю представників політичних партій, громадянського суспільства, творчої інтелігенції, наукового та експертного співтовариства. За його результатами планується підписати Пакт соціальної стабільності «За Молдову». Не можна сказати, що ініціативу було сприйнято з ентузіазмом. Як і слід було очікувати, соціалісти і «Наша партія» від участі у публічних дебатах одразу відмовилися. Відмовою відповіла і проєвропейська політична партія, очолювана екс-прем'єром Юріє Лянке. Представники ж іншого мітингу протесту, організованого Громадянською платформою «Гідність і правда» на Форум прийшли, але покинули залу Палацу республіки під час виступу екс-прем'єра, лідера ліберал-демократів Влада Філата зі словами "Пане Філат, дозвольте вас перервати. Ми чекаємо відповіді влади протягом двох днів, як було зазначено у нашому маніфесті. Ми не будемо брати участі у цій виставі". Більшість молдавських експертів поставилися до цієї ініціативи також дуже скептично, передрікаючи її неминучий провал.

У ПОШУКАХ ВКРАДЕНОГО МІЛЬЯРДА

«Гарячу осінь» трохи охолодили неочікувані в Молдові холоди. Старожили не пам'ятають такої лютої осені». Стовпчик термометра опустився вночі нижче нуля на три градуси, кілька днів лив холодний дощ зі снігом. Однак прогнози влади про те, що «втечуть з настанням холодів», схоже, не справдилися. Наметове містечко перед парламентом оперативно готується до опалювального сезону», «польова кухня» працює у цілодобовому режимі, регулярно годує мешканців містечка гарячою їжею. Чай, кава у будь-який час доби. До речі, перекусити сюди приходять і самотні люди похилого віку. Намети пронумеровані, на території встановлені газові обігрівачі, підключене освітлення, організовано чергування. І відступати, схоже, тут не збираються.

Перед входом у наметове містечко мене ввічливо зустріли і провели екскурсію». «Журналістам ми завжди раді», вітали мене. Коротко виклали суть протестів, причина яких, як відомо, не стільки в політичних амбіціях і виборі геополітичного вектору для країни, скільки в корупції і крадіжках, міцно вкорінених у вищих ешелонах влади. Докази тому - вкрадений з банківської системи і вивезений в офшори мільярд з гаком доларів, що призвело до краху трьох найбільших банків країни і глибокої фінансово-банківської кризи. Мітингувальники вимагають покарати головних винуватців «крадіжки століття». Саме головних, а не «стрілочників», адже вкрасти мільярд з напівдержавного банку навряд чи комусь вдасться без «благословення» згори.

...І "ВЕЛИКИЙ БРАТ" НА ВЕЛИКОМУ ЕКРАНІ

Звичайно, простому люду дуже хочеться вірити, що політика, як сказав один з мешканців протестного містечка, «тут ні до чого» і вони мерзнуть у наметах за добру справу. Що «злодії від влади» будуть сидіти в тюрмі, вкрадений у країни мільйон буде знайдений і повернутий, і не доведеться повертати за рахунок підвищення тарифів на комунальні послуги, світло, газ або збільшення цін на найвживаніше: хліб, молоко, масло.

Люди, які вийшли на протести, вірять у щирість намірів своїх лідерів. Я б теж повірила. Якби не одне маленьке «але»... У самому центрі наметового містечка, на великому плазмовому екрані відбувається постійна трансляція російських телеканалів: концертів, новин, виступів.

У четвер, 15 жовтня, в Кишиневі стартує осіння сесія парламенту Молдови. На цей день Ігор Додон і Ренато Усатий обіцяють черговий «сюрприз» - провести «вирішальний мітинг протесту». Не дуже ясно, правда, поки що, для кого вирішальний.

Зінаїда Гурська, Кишинів

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-