Україна вимагає від французького видавництва прибрати з атласу

Україна вимагає від французького видавництва прибрати з атласу "Кримнаш"

Укрінформ
Посольство України у Французькій Республіці вимагає від французького видавничого дому «Ларус» (Larousse) виправити «ганебну помилку» в оновленому виданні соціально-економічного атласу країн світу на 2016 рік, яке виключило на одній із карт суверенну територію України – півострів Крим з її складу.

З відповідним офіційним листом на адресу видавничого дому «Ларус» звернувся посол України Олег Шамшур, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

«Я був глибоко вражений, дізнавшись нещодавно, що (видавничий дім) «Ларус», якому я довіряв і часто користувався у своїй роботі,  на сторінці № 105 свого видання соціально-економічного атласу на 2016 рік відобразив основну карту Криму як частину російської території», - зазначив повноважний та надзвичайний представник України у Франції.

За його словами, попри наявність зірочки (*) та пояснення, що Крим був приєднаний (не «анексований») Росією, атлас «Ларус» суперечить офіційній позиції Франції і сприяє порушенню міжнародного права з боку Росії. Водночас, французька влада одна з перших виступила на захист територіальної цілісності та рішуче засуджує анексію Криму після незаконного референдуму, який було проведено всупереч українському законодавству та міжнародному праву, підкреслив Шамшур. На його глибоке переконання така «своєрідна дезінформація насправді грає на руку російській пропаганді, яка відбілює агресію Росії проти України».  «Я переконаний, що (видавничий дім) «Ларус», цінуючи свою честь та репутацію видавця, виправить цю ганебну помилку», - зазначив дипломат.

Французький видавничий дім «Ларус» традиційно спеціалізується на довідниках, у тому числі словниках. Він входить до одного з двох найбільших видавничих холдингів Франції VUP (Vivendi Universal Publishing). Згідно з інформацією, оприлюдненою офіційним сайтом «Ларус» оновлене видання соціально-економічного атласу країн світу на 2016 рік вийшло у продаж 10 червня 2015 року. Його вартість становить 15 євро. Упорядник включив до атласу майже 200 карт країн світу, відсортованих по континентах і в алфавітному порядку, 40 карт регіонів Франції і франкомовних країн, 34 тематичні демографічні карти, карти економічного та сталого розвитку, освіти, охорони здоров'я, а також 60 графіків зі статистичними даними.

Нагадаємо, що видавничий дім «Ларус» заснував французький філолог, педагог, мовознавець, лексикограф і видавець П'єр Ларус разом з партнером Огюстеном Буає у 1852 році в Парижі. Першою метою засновників було відновлення підручників для початкових і середніх шкіл. Проте згодом французи зайнялися довідниками, атласами та словниками, першим з яких був словник французької мови, виданий у 1856 році. Видавництво згодом перетворилося на найбільший видавничий центр Європи. Після смерті справу Ларуса продовжили його нащадки. Персональний девіз Ларуса – «Дати знання всім і про все». Девіз словників Ларуса – «Я сію за будь-якого вітру».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-