У ГПУ назвали ініціатора розслідування щодо недоліків у прокурорських тестах

У ГПУ назвали ініціатора розслідування щодо недоліків у прокурорських тестах

Укрінформ
Підставою для проведення службового розслідування щодо недоліків у тестах, розроблених для конкурсу з відбору керівників місцевих прокуратур, став рапорт начальника управління планово-фінансової діяльності, бухгалтерського обліку, звітності, внутрішнього контролю та аудиту - головного бухгалтера Генеральної прокуратури України.

Про це йдеться у відповіді Генеральної прокуратури України на інформаційний запит Укрінформу.

Зокрема, у Генпрокуратурі повідомили, що у зв'язку з реформуванням системи органів прокуратури України було оголошено конкурсний відбір на заміщення посад керівників місцевих прокуратур, що відбувається шляхом проведення тестування. Згідно з наказом Генпрокурора України Віктора Шокіна, конкурс очолив його заступник Давид Сакварелідзе.

За даними Генпрокуратури, «після надходження першої редакції тестових завдань їх було опрацьовано науковим складом Національної академії прокуратури України. Висловлені зауваження було частково враховано розробниками - фахівцями юридичних вищих навчальних закладів України». Однак, йдеться у відповіді на запит, «оскільки значну частину недоліків не було виправлено, крім того, Генеральна прокуратура України не володіла правами ні на тестові завдання і модельні справи (кейси) для прокурорських працівників, ні на програмне забезпечення, яке має використовуватися для проведення тестування, наказом Генерального прокурора України комісією у складі працівників Генеральної прокуратури України і Національної академії прокуратури України було проведено службове розслідування щодо можливих порушень вимог бюджетного та іншого законодавства України під час імплементації положень нового Закону України «Про прокуратуру». Приводом і підставою для службового розслідування став рапорт начальника управління планово-фінансової діяльності, бухгалтерського обліку, звітності, внутрішнього контролю та аудиту - головного бухгалтера Генеральної прокуратури України».

Як зазначається у відповіді на інформзапит, «встановлено, що кошти Державного бюджету України органами прокуратури для організації та проведення тестування не використовувалися. У Генпрокуратурі на момент складання висновку була відсутня будь-яка документально підтверджена інформація щодо інших джерел видатків, а також використання коштів для тестування прокурорів і процедур чотирирівневого відкритого конкурсу на посади керівників місцевих прокуратур». На думку Генпрокуратури, «згадані факти і невизначеність з авторськими і суміжними правами на тестові завдання та комп'ютерну програму, необхідну для проведення тестування, могли призвести до зриву заходу, численних судових позовів, невиконання вимог Закону України «Про прокуратуру».

Як повідомили в ГПУ, «під час службового розслідування працівниками Управління реформ та забезпечення якості роботи Генеральної прокуратури України було внесено зміни до тестових завдань. А саме, було вилучено близько 300 тестів. Проте й надалі продовжували існувати недоліки в питаннях та відповідях. Тому 4700 тестів було надано для опрацювання працівникам ГПУ. За результатами проведеної роботи 17-19 серпня поточного року було внесено пропозиції про виключення близько 700 тестових завдань, які були некоректними або не відповідали чинному законодавству України. Також було внесено інші зміни у значну кількість тестових завдань».

Після врахування Управлінням реформ та забезпечення якості роботи Генеральної прокуратури України усіх зазначених зауважень Генеральним прокурором України було затверджено 4068 тестових завдань, йдеться у відповіді ГПУ.

Крім того, «заступником Генерального прокурора України Д.Сакваралідзе передано документи на право користування тестами до початку проведення тестування».

«Вказані заходи дозволили виконати вимоги Закону України «Про прокуратуру», провести тестування в період з 5 по 13 вересня поточного року та мінімізувати кількість скарг», - наголосили у Генпрокуратурі.

Нагадаємо, підготовка до проведення конкурсу з відбору керівників місцевих прокуратур супроводжувалася низкою скандалів.

Зокрема, Сакварелідзе заявляв, що службове розслідування щодо проведення конкурсу на посади керівників місцевих прокуратур викликане прагненням впливати на результати розробленої системи. "Саме можливість впливати на результати розробленої чотирьохетапної системи тестування і є основним мотивом зацікавленої групи будь-яким чином призупинити цей процес, а потім його замінити старою видимістю конкурсу і перетворити це в імітацію реформ...", - заявляв Сакварелідзе

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-