До виборів на Донбасі треба врегулювати питання безпеки – Охендовський

До виборів на Донбасі треба врегулювати питання безпеки – Охендовський

Ексклюзив
Укрінформ
До призначення місцевих виборів в окремих районах Донецької та Луганської областей, які наразі перебувають під контролем незаконних збройних формувань, потрібно вирішити питання безпеки виборів та відновлення виборчої інфраструктури.

Таку думку в коментарі кореспондентові Укрінформу висловив голова ЦВК Михайло Охендовський.

«На мій погляд, ще до призначення виборів, до початку виборчого процесу необхідно буде, у першу чергу, вирішити питання безпеки підготовки та їх проведення. Адже Мінськими домовленостями передбачено, що лише після проведення виборів для забезпечення громадського порядку місцевими радами там будуть утворені підрозділи так званої «народної міліції». А хто буде виконувати відповідні функції до виборів? Хто саме, які органи мають забезпечувати безпеку громадян України, належну роботу виборчих комісій, безпеку транспортування виборчої документації, безпеку функціонування органів ведення Державного реєстру виборців на тих територіях до формування народної міліції? Питання наразі відкрите», – зазначив він.

Крім того, за його словами, ще до моменту призначення місцевих виборів на окремих територіях Донбасу потрібно буде провести інвентаризацію всієї виборчої інфраструктури в окремих районах, відновити її там, де це необхідно. Також голова ЦВК наголосив, що потрібно відновити й цілісність та достовірність даних Державного реєстру виборців щодо громадян України, виборча адреса яких відноситься до окремих районів Донбасу, де ведення реєстру було припинене ще у 2014 році. "Списки виборців можуть бути виготовлені тільки на підставі даних реєстру. Отже, такі дані мають бути приведені в актуальний стан, відповідати дійсності", – сказав він.

У цьому зв’язку Охендовський підкреслив, що шляхом внесення змін до чинного закону «Про місцеві вибори» ці питання вирішені бути не можуть. Адже після проведення місцевих виборів, які передбачені Мінськими домовленостями, усі подальші вибори там будуть відбуватися тільки за однаковими для всієї території України правилами.

«Очевидно, що майбутні місцеві вибори в окремих районах Донбасу матимуть свою специфіку, яка не властива іншій території нашої держави. Спеціальний закон, про необхідність розробки та ухвалення якого сьогодні йдеться, якраз і є адекватним інструментом врегулювання усіх таких специфічних питань. Це буде закон одноразового використання, так званий закон ad hoc. Після завершення відповідних виборчих процесів він має втратити чинність», - зауважив голова Центрвиборчкому.

"У цьому ж законі мають бути врегульовані і питання порядку голосування тих виборців окремих районів Донбасу, які були змушені залишити місця свого постійного проживання, включаючи усіх внутрішньо переміщених осіб. Адже у всіх членів відповідних територіальних громад після призначення таких виборів виникне право голосу на них", – додав Охендовський.

Водночас він наголосив, що проведення будь-яких виборів на території Донеччини й Луганщини можливе винятково на основі актів українського законодавства.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-