"Несприятливий фон" не завадить співпраці з Україною – Назарбаєв

Укрінформ
Україна зацікавлена у розвитку всебічної співпраці з Казахстаном – у торговельно-економічній, енергетичній, гуманітарній та інших сферах.

Про це заявив Президент України Петро Порошенко під час зустрічі в Астані з Президентом Казахстану Нурсултаном Назарбаєвим, повідомляє прес-служба глави Української держави.

Сторони наголосили на значному потенціалі двостороннього співробітництва, особливо – у сферах енергетики, космосу, машинобудування, культурних зв'язків. Президент висловив сподівання, що сьогодні буде обговорено план дій на найближчі роки.

Порошенко подякував Назарбаєву за чітку, тверду позицію Казахстану щодо підтримки територіальної цілісності та суверенітету України на міжнародній арені. "Ціную Ваші зусилля щодо підтримки встановлення миру в Україні. Знаю, що для Вас це дуже важливе питання. Ціную Вашу позицію", – сказав він.

За словами Порошенка, Казахстан упродовж багатьох років є для України надійним партнером: "Наші країни пов'язують торговельно-економічні, соціальні та інші зв'язки. Ми вдячні, що українці почувають себе у Казахстані як вдома".

Як повідомили у прес-службі, переговори продовжилися у розширеному складі.

Порошенко зазначив, що "тет-а-тет" з Назарбаєвим затягнувся. "Незважаючи на те, що ми з вами повинні були проговорити 40 хвилин, ми більш ніж в 2 рази перевищили термін нашої розмови "тет-а-тет" і ми мали можливість детально обговорити весь спектр напрямків співпраці між нашими країнами. Перш за все, я вдячний за намір розвивати політичний діалог між нашими країнами на основі довіри, традиційної взаємної поваги, яка присутнє і між лідерами країн, і між нашими народами", - цитує Президента України КазТАГ.

У свою чергу Назарбаєв заявив, що Казахстан, незважаючи на несприятливий фон, знаходить можливість для продовження співпраці з Україною: "Зараз, коли товарообіг знизився зі зрозумілих причин, ціни на енергоносії, санкції, які є, і труднощі конфліктів, але, незважаючи на це, ми знаходимо взаєморозуміння і можливість продовження нашої співпраці".

На його думку, казахстансько-український бізнес-форум також внесе велику лепту у співпрацю між діловими колами двох країн.

У ході зустрічі сторони також обговорили шляхи зміцнення співпраці в торговельно-економічній сфері, вугільної промисловості, транспортно-логістичної області та агропромисловому комплексі.

Крім того, лідери обмінялися думками з актуальних питань міжнародного порядку денного, включаючи ситуацію на південному сході України та хід реалізації Мінських домовленостей.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-