Нуланд побачила перші ознаки імплементації Москвою Мінських угод

Нуланд побачила перші ознаки імплементації Москвою Мінських угод

Укрінформ
Понад сім місяців знадобилося Росії та її ставленикам на Донбасі, щоби почати реально виконувати положення Мінських угод.

Про це зазначила у вівторок у Вашингтоні помічник державного секретаря США з питань Європи та Євразії Вікторія Нуланд, передає власний кореспондент Укрінформу.

"Мінські домовленості були укладені в лютому, понад сім місяців тому. І зараз ми тільки починаємо бачити деякі реальні ознаки імплементації лише першої з трьох фаз цієї угоди", - зауважила представник держдепу.

Вона нагадала, що перша фаза угоди стосувалася "припинення вогню на лінії зіткнення та відведення важкого озброєння, а також забезпечення доступу спостерігачів ОБСЄ". Друга частина передбачала "реальні демократичні процеси на Донбасі – вибори, амністію, спеціальний статус, децентралізацію". Третя фаза "полягала у повному виведенні з України зброї, відновлення кордону й суверенітету України".

За словами американського дипломата, "вогонь у зоні конфлікту припинився, що вже є гарною новиною".

"Якщо Мінські домовленості будуть повністю виконані, напруження спаде повністю... Дуже багато зараз залежить від Росії та її ставлеників, чи зроблять вони вибір на користь цього", - зауважила Нуланд.

Представник зовнішньополітичного відомства США також зауважила, що подальшими кроками має стати забезпечення вільного доступу на Донбас ОБСЄ і решти частини України.

"Неможливо проводити вибори, якщо ви не маєте там вільних медіа, доступного середовища, якщо немає можливості для всіх політичних сил проводити виборчу кампанію", - підкреслила вона.

Водночас, Нуланд висловила сподівання, що "Мінські домовленості будуть повністю виконані, щоб український народ, в тому числі на Донбасі, міг обирати своє майбутнє".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-