Єлісєєв розповів про принципову домовленість у Парижі

Єлісєєв розповів про принципову домовленість у Парижі

Укрінформ
Під час переговорів у "нормандському форматі" у Парижі було досягнуто домовленості про повний доступ місії ОБСЄ до усіх підконтрольних бойовикам районів на Донбасі.

Про це заявив на брифінгу заступник глави Адміністрації Президента України Костянтин Єлісєєв, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Нам вдалося добитися, щоб спостерігачі ОБСЄ отримали доступ до усіх територій так званих "ЛНР" і "ДНР", включаючи неконтрольовану ділянку українсько-російського кордону - це важливо для того, щоб не було ніяких спроб замаскувати чи сховати бойовиками озброєння та техніку", - сказав він.

Заступник глави АП наголосив, що для України ця домовленість є принципово важливою: "У бойовиків було розуміння того, що ОБСЄ має доступ лише до так званої буферної зони. Але до зони, де, за нашими даними, перебувають сховані російська зброя, танки та артилерія, доступ не надавався. Отже, для нас принципово важливо, що тепер доступ має бути наданий і до усієї території".

Крім того, задля того, щоб забезпечити ефективний моніторинг з боку ОБСЄ, "було заборонено, і це чітко констатувалося нашими партнерами, використання бойовиками засобів  радіоелектронної боротьби, оскільки це заважає місії ОБСЄ використовувати безпілотники", додав Єлісєєв.

Він зазначив, що для України доступ ОБСЄ до підконтрольних бойовикам ділянок кордону також дуже важливий. "Для нас важливо, щоб уже до того, як ми підготуємося, відповідна місія ОБСЄ була на місці і починала готувати базу для того, щоб українські прикордонники могли взяти цю ділянку під наш особистий контроль", - зазначив Єлісєєв.

За його словами, якщо цей доступ не буде наданий, то це буде підставою для скликання надзвичайного засідання Тристоронньої контактної групи. "Якщо питання не врегульовується, буде відповідна сторона нести відповідальність, включаючи посилення санкцій", - додав він.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-