Розслідування щодо Боїнга: Порошенко натякнув, що нас чекає

Розслідування щодо Боїнга: Порошенко натякнув, що нас чекає

Укрінформ
Президент України Петро Порошенко наголошує на тому, що обмеження права вето для постійних членів Радбезу ООН відповідає базовому призначенню Організації, а відсутність такого обмеження можна порівняти з "ліцензією на вбивство".

Про це Порошенко заявив у неділю ввечері в ході інтерв'ю для одного з українських телеканалів.

"Є скоординована позиція з нашими партнерами щодо обмеження права вето для постійних членів Радбезу ООН. Ми чітко виклали свої аргументи, що це схоже на ліцензію на вбивство, коли ти можеш розпочинати військові дії без мандату від Організації Об'єднаних Націй, розпочинати агресію, проводити анексію території суверенної незалежної країни, як Україна, і потім у Раді безпеки Об'єднаних Націй заблокувати розслідування, заблокувати дії у відповідь. Рішучі дії, такі, для чого була створена Рада безпеки ООН як механізм глобальної безпеки". - сказав він.

Порошенко наголосив на тому, що відсутність такого механізму робить фактично беззмістовним взагалі існування Ради безпеки ООН, якщо країна-постійний член РБ ООН є агресором.

"Мені надзвичайно приємно, що цю ініціативу погодилися підтримати наші партнери - Франція, до неї приєдналася Мексика. На сьогодні ми можемо казати, що майже сто країн ООН долучилися до цієї ініціативи. На першому етапі мова буде йти про добровільне обов'язкове обмеження члена Ради безпеки ООН, а потім постане питання про внесення змін до Статуту", - наголосив Порошенко.

Він зауважив, що на користь такого сценарію говорять результати зустрічі в рамках 70-ї Генасамблеї ООН представників країн, які були ініціаторами рішення ООН про створення трибуналу для організаторів терористичної атаки на малайзійський Боїнг рейсу МН-17.

"Ми чітко скоординували наші подальші дії, ми знаємо, що 13 жовтня будуть попередні результати розслідування. Поки що не будемо їх розкривати, адже їх оприлюднять за декілька днів. Розслідування дуже переконливо доведе, з якої території і хто запускав ракету, яка збила малайзійський літак, і блокування подальше цього розслідування є фактично визнанням вини", - сказав Глава держави.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-