Європі нагадали про порушення прав кримських татар

Європі нагадали про порушення прав кримських татар

Укрінформ
Порушення прав мусульман Криму, основу яких становлять кримські татари, після окупації Росією півострова стало повсякденним явищем. Мусульманський фактор півострова є "нічним кошмаром" для окупаційної влади АРК.

На цьому у четвер під час конференції ОБСЄ з прав людини у Варшаві наголосив голова Державної служби України з питань АР Крим та міста Севастополя Наріман Устаєв, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

"Після окупації та спроби анексії Кримського півострова мусульмани Криму стикнулися з низкою викликів: ісламофобією, придушенням інакодумства, неефективністю внутрішніх мусульманських інституцій. Політика окупаційної влади в Криму стала частиною спроби знайти важелі тиску на мусульман і кримських татар як корінного народу Криму. Обшуки в мечетях, обмеження на розповсюдження релігійної літератури, затримання мусульман і їх утримання під вартою супроводжується грубим і системним порушенням прав людини", - заявив Устаєв.

Він додав, що це підтверджується й останнім звітом Бюро демократичних інститутів та прав людини ОБСЄ.

Устаєв підкреслив, що переслідування кримських мусульман на півострові відбувається під надуманим приводом боротьби з екстремізмом.

"Для окремих представників окупаційної влади Криму мусульманський фактор є сильним подразником, а релігійне пробудження кримських татар є нічним кошмаром. Мусульман Криму перевіряють на міцність. Тисячі людей стали заручниками ситуації, що дає змогу окупаційній владі проводити дискримінаційну політику на півострові", - зауважив Устаєв.

За його словами, зараз спостерігається процес перенесення до Криму багаторічного негативного досвіду взаємовідносин російської влади із мусульманськими організаціями. Устаєв у виступі на конференції ОБСЄ також підкреслив, що Крим є територією суверенної Української держави, а мусульмани Криму, як і жителі Автономної Республіки Крим, є громадянами України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-