Вінничани скріпили міжагенційні зв’язки із Польшею та Італією

Вінничани скріпили міжагенційні зв’язки із Польшею та Італією

Укрінформ
Вінницька Агенція регіонального розвитку скріпила підписами сьогодні тристоронній Меморандум про співпрацю між Агенціями регіонального розвитку Вінниці, Польщі та Італії. 

Подія відбулась у вівторок, 12 липня, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Розвиток Вінниччини відбувається динамічно. Ми віримо, що підписання тристороннього Меморандуму стане новою сторінкою у розвитку партнерських стосунків із Польшею та Італією. Для нас є приорітетним співпраця із країнами ЄС, залучення інвестицій, розвиток ринку праці, вирішення проблеми тіньової зайнятості та безробіття. Найближчим завданням буде розробка деталізованого плану роботи до 2017 року. Плануємо також започаткувати обговорення спільних проектів у територіальних громадах регіону, щоб активізувати їх діяльність, стимулювати на розвиток», - підкреслив голова Вінницької обласної Ради Анатолій Олійник на зустрічі із керівниками Агенцій.

Як наголосила присутня на заході уповноважена зі співпраці місцевих органів влади Лодзинського воєводства Республіки Польща Іоланта Хельмінська, найперше, що можуть отримати вінницькі партнери польської Агенції – це досвід.

«Наш досвід – база, яку ви можете для себе почерпнути, щоб уникнути наших помилок», - зауважила І. Хельмінська.

За словами генерального директора Лодзинської Агенції регіонального розвитку (РП) Пшемислава Анджеяка, за п’ять років роботи установи їх вдалося залучити понад 500 млн злотих інвестицій, які були скеровані на розвиток бізнесу. Найкращі практики вінничани зможуть побачити на власні очі під час візитів до країни-партнера. Пан Анджеяк підкреслив, що більшість проектів було втілено завдяки молодим людям, яким надавали здешевлені кредити на старт-апи. Тож співпраця із навчальними закладами і студентством Вінниччини – у пріоритетах.

П. Анджеяк висловив захоплення темпами розвитку вінницького Агентства, яке за короткий час пройшло етап реєстрації і вже подало спільний із італійськими партнерами проект на отримання європейського гранту.

Голова проекту “Waste MGMT Project” Енріко Мартіал, який представляє Агенцію співробітництва та розвитку Італії,  

поінформував, що впродовж п’ятирічки діяльності італійська установа отримала понад 6 млн євро донорської допомоги. На його переконання, цьому сприяло відокремленість Агенції від органів влади. Він запропонував вінничанам отримати цей досвід під час візитів до Італії. Наразі ж підкреслив, що в роботі італійської Агенції, успішність втілених проектів не завжди вимірювалась сумою фінансування. «Великі суми не грають великої ролі, оскільки інколи проект на 100 тисяч євро виявляється більш дієвий і потрібніший громаді», - дав настанови Е. Мартіал.

У свою чергу виконуючий обов’язки директора Агенції регіонального розвитку Вінницької області Валерій Нікітюк окреслив найближчі плани роботи Агенції.

«Розвиток зеленого туризму у сільській місцевості, розвиток міста Хмільник, як міста-курорту та інших територій регіону, де є лікувально-оздоровча база, розв’язання проблем внутрішньо-переміщених осіб із Донецької та Луганської областей та Криму – основні проекти, над втіленням яких працюватимемо найближчим часом», - констатував В. Нікітюк.

Наразі ж триває підбір та навчання персоналу і у цьому теж допоможуть нові партнери, які беруть на себе навантаження з обміну знаннями, підтримці розробки стратегії розвитку вінницької Агенції, пошуку донорів.

Делегації Лодзинської Агенції Регіонального Розвитку (Республіка Польща) та Агенції зі співробітництва та розвитку (Італійська Республіка) перебуватимуть у Вінниці 12-13 липня. Окрім підписання Меморандуму про співпрацю вже відбулась зустріч-презентація за участю представників органів влади, бізнесу, громадськості та ЗМІ на тему: «Напрями співпраці агенцій регіонального розвитку щодо стимулювання розвитку та оптимізації використання потенціалу регіонів». Цього ж дня польська делегація ознайомиться з роботою закладів та підприємств області. Зокрема, відвідають Вінницький національний медичний університет ім. М.І. Пирогова, побувають у Вінницькій обласній клінічній лікарні ім. М. І. Пирогова (хірургічний корпус) та у обласному клінічному госпіталі ветеранів війни. Також відвідають ПАТ «Вінницький молочний завод «Рошен». Програмою візиту на вівторок передбачено проведення представниками італійської делегації тренінговий семінар у рамках проекту «Нарощування потенціалу та передача знань для підвищення і вдосконалення професійних навичок у галузі управління відходами у Вінницькій області» для представників органів влади та інших зацікавлених установ. Окрім того, представники італійської делегації Альберто Конфалоньєрі, з Неурядової організації «Аграрна школа дель Парко ді Монца» та Марко Маттіелло АТ «Контаріна» з Акціонерного товариства «Контаріна») проведуть практичні тренінг «Турбота про навколишнє середовище» та «План з управління відходами: комунікація та тренінг». Після цього учасники тренінгу відвідали полігон твердих побутових відходів у с. Стадниця Вінницького району, де обговорили подальші напрями та перспективи співпраці. На 13 липня заплановано продовження тренінгу на тему: «Елементи для стимулювання позитивного впливу на навколишнє середовище: критерії проектування і управління». По завершенню роботи відбудеться круглий стіл з питань співробітництва ЄС та фінансових можливостей з управління відходами.

Довідка. 30 березня 2016 року депутати Вінницької обласної Ради підтримали ініціативу голови обласної Ради Анатолія Олійника і схвалили рішення про Агенцію регіонального розвитку Вінницької області. Засновками Агенції регіонального розвитку Вінницької області виступили: Вінницька обласна Рада, Вінницька обласна державна адміністрація, Асоціація органів місцевого самоврядування.

18 травня 2016 року пройшли збори засновників Агенції регіонального розвитку Вінницької області, на яких затвердили Положення про Агенцію. 16 червня 2016 року на засіданні зборів засновників керівником Агенції регіонального розвитку Вінниччини тимчасово призначено Валерія Нікітюка. 23 червня 2016 року відбулась офіційна реєстрація установи «Агенція регіонального розвитку Вінницької області». Основні напрями діяльності Агенції: залучення інвестицій (національних і закордонних) у Вінницьку область, допомога у пошуку партнерів в інших регіонах України та за кордоном, формування позитивного іміджу регіону, покращення інвестиційного клімату у регіоні, організація та проведення економічних форумів, семінарів, конференцій у Вінницькій області.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-