Депутати райради на Вінниччині голосують із планшетами

Депутати райради на Вінниччині голосують із планшетами

Укрінформ
Економія понад 1000 гривень за одне засідання сесії, зменшення бюрократії та прозорість голосування – переваги нової електронної системи, яку встановили для роботи депутатського корпусу у приміщенні районної ради селище Муровані Курилівці на Вінниччині.

У цьому пересвідчився голова Вінницької обласної Ради Анатолій Олійник, який 6 липня, у четвер, здійснив робочу поїздку у селище Муровані Куриловці, відвідав місцеву районну раду та ознайомився із нещодавно встановленою системою електронного поіменного голосування «Голос».

- Система голосування, запроваджена у Мурованокуриловецькій  районній раді - прогресивна та економна, - зауважив Анатолій Дмитрович. – Рекомендуватимемо районним радам впроваджувати  подібні системи голосування, адже це сучасно та зручно, до того ж заощаджує бюджетні кошти.

Про новацію розповів керуючий проектом «Голос» Віктор Притулко.

- Ми намагаємося зробити роботу депутатів прозорою та структурованою, - сказав В. Притулко. – В Мурованокуриловецькій районній раді  наша система голосування - перша у Вінницькій області. Загалом в Україні вже встановлено більше 20 таких електронних систем голосування. 

Завдяки системі «Голос» у райраді впровадили електронний обіг документів, а це значна економія на паперових носіях. Так, на останній сесії райради вже не роздруковували проекти рішень і зекономили паперу більш, як на тисячу гривень. Всі документи депутати відтепер можуть бачити в онлайн режимі на планшетах, де висвітлюється вся інформація.

Такий підхід до роботи дозволяє депутатам записуватися на виступ за допомогою планшета, а також в онлайн режимі вносити поправки та пропозиції до запропонованих проектів рішення. Здійснюється автоматичне збереження всіх результатів голосування та формування протоколів сесії в pdf-файлах.

А голова районної ради Сергій Ладан додав ще одну перевагу – економія часу.

«На розгляд сесії винесли 41 питання, які депутати розглянули протягом двох годин без перерви», - констатував С. Ладан.

Втім, у системи є один недолік - не всім депутатам одразу вдається легко освоїти особливості роботи з сенсорним планшетом. Проте, це справа часу.

Вартість системи електронного поіменного голосування «Голос» складає 170 тис грн, вартість одного робочого місця депутата - близько 6 тис грн.

Довідково. У Вінницькій області практика встановлення систем поіменного голосування лише почала впроваджуватися. Муровані Курилівці - другий район області, де запрацювала така система. Першими встановили систему поіменного голосування у Вінницькому районі. Там депутати голосують за допомогою системи голосування «Віче», яка обійшлась району у 500 тис грн.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-