На Херсонщині на Кам'янській Січі вшанували пам'ять Костя Гордієнка, одного з фундаторів першої української конституції

На Херсонщині на Кам'янській Січі вшанували пам'ять Костя Гордієнка, одного з фундаторів першої української конституції

Укрінформ

На Херсонщині у селі Республіканець Бериславського району на території колишньої Кам'янської Січі запорозьких козаків у вівторок відбулися урочистості з нагоди Дня Конституції України, під час яких вшановано пам'ять похованого тут кошового отамана Костя Гордієнка - сподвижника гетьмана Війська Запорозького, автора першої української Конституції Пилипа Орлика і одного з фундаторів даного документу, який називають першою у світі демократичною конституцією.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Цього року державне свято День Конституції ми відзначаємо в історичному місці - Кам'янській Січі, з якою пов'язані імена видатних українців Костя Гордієнка та Пилипа Орлика. Херсонщина по праву є козацьким краєм, де виборювалась незалежність України. Кость Гордієнко разом з гетьманом Пилипом Орликом був фундатором першої у світі демократичної конституції, яка народжувалася саме на Херсонській землі – в Кам'янській Січі", - сказав, виступаючи на урочистостях, голова облдержадміністрації Андрій Гордєєв.

Учасникам заходу на Кам'янській Січі нинішні козаки показали невелику театралізовану виставу, де зобразили обрання Пилипа Орлика гетьманом Війська Запорозького. Було озвучено також текст першої української конституції (договору гетьмана Війська Запорозького Пилипа Орлика зі старшиною та козацтвом Війська), підписаної від імені усієї старшини та козацтва кошовим отаманом Костем Гордієнком.

Присутні хвилиною мовчання вшанували пам'ять загиблих і померлих Героїв України. Священослужителі провели молебень у пам'ять про кошового отамана Костя Гордієнка та його побратимів, за загиблими воїнами в АТО, за мир в Україні.

Голова ОДА Андрій Гордєєв вручив під час урочистостей на Кам'янській Січі відзнаки від Херсонської облдержадміністрації та обласної ради військовим, які несуть службу по захисту територіальної цілісності України, а також вручив паспорти громадянина України та Конституцію України 25-ти молодим жителям області.

Учасників заходу привітали патріотичними піснями український гурт "Друже музико!". Яскравими були також виступи фольклорно-етнографічного кінного театру "Запорозькі козаки" та січових козаків історико-культурного заповідника "Хортиця".

У межах святкових заходів на Кам'янській Січі відбулися також спортивні змагання та козацькі майстер-класи.

Загалом, у святкуванні Дня Конституції України на території колишньої Кам'янської Січі запорозьких козаків взяли участь близько 3 тис. осіб з районів і міст Херсонщини та інших регіонів України.

Як повідомляв Укрінформ, Кам'янська Січ на території нинішньої Херсонщини існувала протягом 1709 – 1711 років та 1728 – 1734 років. На сьогодні вона вважається єдиною Січчю запорізьких козаків, де збереглися основні її складові частини. Зокрема, рештки козацьких куренів, Січової площі, виробничих майстерень, козацький цвинтар. За часів існування Кам'янської Січі тут було 40 куренів і проживало близько 2 тис. чоловік.

Восени 2009 року колишня Кам'янська Січ запорізьких козаків була затверджена філією Національного заповідника "Хортиця". 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-