Релаксаційні техніки в роботі з учасниками АТО та членами їхніх сімей

Релаксаційні техніки в роботі з учасниками АТО та членами їхніх сімей

Укрінформ
З метою профілактики гострих панічних реакцій, психогенних нервових порушень, підвищення адаптаційних можливостей, психотерапії, нервово-граничних розладів, що з’явилися в учасників АТО, використовуються різні релаксаційні техніки.

Використання дієвих методик комплексного підходу до реабілітації з успіхом застосовується в Іванківському центрі соціально-психологічної реабілітації, який належить до сфери управління Державної служби у справах ветеранів війни та учасників антитерористичної операції.

Чільне місце в цьому процесі займає аутогенне тренування. Як активний метод психотерапії, психопрофілактики та психогігієни на відновлення динамічної рівноваги системи гомеопатичних саморегулюючих механізмів організму, порушених внаслідок стресу, він сприяє позитивним змінам особистості.

З цією метою використовуються:

інтелектуальна активація;

м’язова релаксація;

ефекти тепла та тяжкості;

дихальні вправи та пози індійської пози;

взаємна індукція;

самонавіювання;

функціональне тренування

 Робота зі здійснення психологічної реабілітації з використанням психорелаксаційних технік здійснюється постійно. Під час першого підготовчого етапу проводиться зняття актуальної психічної напруги; наступний – корекційно-розвиваючий. Саме під час рольових та ігрових засобів, трудо-,натуро-,естетотерапії, раціональної психотерапії створюється сприятлива психологічна атмосфера, що, в свою чергу, готує до заключного етапу – входження в систему соціальних зв’язків та відносин. На цьому етапі відбувається гармонізація системи відношень особистості, корекція поведінки, підвищення соціально-психологічної компетентності та комунікативної активності, закріплення ефективних схем поведінки.

Учасники антитерористичної операції досить часто перебувають у стресовому стані. Незалежно від віку, кожен індивідум проявляє це по різному. Загальноприйнятими методами подолання стресу є метод глибокого дихання, метод психічної саморегуляції, візуалізація, зміна неадекватного відношення, техніка «квадрат» тощо.

 Ті, хто пройшов через психологічну реабілітацію в нашому центрі, намагаються повернутися до нас знову. Адже ми ніколи з учасниками АТО не розділяли соціальний супровід, психологічну, фізичну реабілітацію та інші форми роботи. Для нас завжди була, є і буде на першому місці особистість. Здійснення комплексного підходу в загальній реабілітації бійця є секретом успіху.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-