Вінниччина відновлює темпи будівництва по програмі «Доступне житло» і продовжує програму «Енергозбереження»

Вінниччина відновлює темпи будівництва по програмі «Доступне житло» і продовжує програму «Енергозбереження»

Укрінформ
На Вінниччині у червні здадуть в експлуатацію вже другий 8-квартирний житловий будинок у райцентрах за програмою «Доступне житло».

Будівництво, «заморожене» у 2014 році, поступово відновлюється. Здорожчання природного газу стимулює і хід програми «Енергозбереження».

Подробиці дізнавався кореспондент Укрінформу.

«В останній день травня урочисто перерізали стрічку у смт Томашпіль і вручили ключі від квартир новоселам 8-ми квартирного житлового будинку. Плануємо у червні приймати будинок у Мурованих Курилівцях. Відновлення цього року фінансування за програмою «Доступне житло» дозволило завершити забудови, розпочаті ще у 2013 році», - прокоментував голова обласної Ради Анатолій Олійник.

Власники – вісім сімей - отримали житло у Томашполі на умовах співфінансування – 30% сплатив позичальник одразу, а 70%, заручившись підтримкою Вінницької комунальної організації «Обласний фонд сприяння інвестиціям та будівництву», отримав в якості кредиту під 3% річних на 15 років. Як стверджує голова Фонду Володимир Бабошин, який є замовником будівництва, вартість одного квадратного метра квартири із усіма необхідними комунікаціями склала 5 000 гривень. До речі, серед восьми родин, які отримали ключі − чотири сім’ї учасників антитерористичної операції.

Відповідно до регіональної програми підтримки житлового будівництва на 2010-2015 роки Фонду були виділені ділянки під забудову в 10 районах області під 8-12 квартирні будинки. Розраховували, що позичальниками будуть освітяни, лікарі, працівники соціальної сфери, які не мають власного житла. Протягом 2013-2014 років розпочалось виконання будівельних робіт Фондом із залученням коштів обласного бюджету. За цей період було здано в експлуатацію 8-ми квартирний будинок у м. Шаргород, 28-квартирний у с. Агрономічне та 94-квартирний в м. Вінниці по вул. Тимощука. Решта об’єктів знаходяться на різних стадіях готовності і потребують інвестицій для завершення.

«Фінансову систему країни два роки «трусило» так, що банки фактично не кредитували людей з райцентрів. І ще події на сході країни змінили першочерговість завдань - кошти відправлялись на потреби обороноздатності держави», - пояснив причини вимушеної призупинки програми В. Бабошин.

Нині в перспективі - завершення недобудов у Бершадському, Крижопільському, Липовецькому, Тростянецькому, Ямпільському, Погребищенському районах.

За іншою програмою Фонду - «Енергозбереження», оснащено котельнями на альтернативному паливі 55 об’єктів: 23 – котельні встановлено у закладах охорони здоров’я, 20 – «Вінницятеплокомуненерго», вісім в освітніх закладах, одна – у об’єкті соціального захисту та чотири і інших установах. За словами В. Бабошина, у замовників є проблеми із розрахунками за надані послуги. Найбільше «гріхів» у «Вінницятеплокомуненерго», який спромігся погасити лише 27% від суми планових виплат. «В об’єкти теплокомуненерго Фонд вклав 8,4 млн гривень і нам мали повернути 3 млн грн, а фактично повернули 906 тисяч гривень. Але найцікавіше, що наші енергозберігаючі котли не експлуатуються, бо у теплокомуненерго всю зиму була відсутня сировина – дрова. Тому вони палили газ, маючи котли на альтернативному паливі. Парадокс! Але тут є проблема взаємозв’язку теплокомуненерго і агролісу – постачальників палива, яку перед початком нового опалювалього сезону доведеться вирішувати», - зауважив керівник Фонду.

За час дії цієї програми у 2010-2015 році на закупівлю енергозберігаючих котлів було витрачено 16,7 млн гривень і 2 млн 353 тис грн – на теплорегулятори. Решта коштів із 20,6 млн грн, виділених із обласного бюджету, пішла на проведення енергозберігаючих заходів - утеплення фасадів, заміну вікна, модернізацію електроплит.

Довідково. Комунальну організацію «Обласний фонд сприяння інвестиціям та будівництву» створено відповідно до розпорядження голови Вінницької обласної державної адміністрації від 19 травня 1997 року № 155. Фонд створено з метою розширення на території області інвестування в будівництво житла на селі та створення забудовникам сприятливих умов шляхом надання пільгових довгострокових кредитів на будівництво, добудову, реконструкцію, придбання з добудовою і реконструкцією житла (будинків чи квартир), на спорудження інженерних мереж і підключення їх до існуючих комунікацій з упровадженням енергозберігаючих технологій у будівництво.

Фонд є спеціалізованою, кредитно-фінансовою, господарюючою організацією. Засновником Фонду є Вінницька обласна Рада.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-