Директор Лодзинської Агенції регіонального розвитку дав настанови вінничанам для створення «клону»

Директор Лодзинської Агенції регіонального розвитку дав настанови вінничанам для створення «клону»

Укрінформ
Досвід Лодзинської Агенції регіонального розвитку презентував вінницьким учасникам круглого столу „Агенція регіонального розвитку Вінницької області: становлення, основні напрями діяльності та перспективи розвитку” її Генеральний директор Пшемислав Анджеяк. 

Він пообіцяв сприяння у створенні аналогічної структури у регіоні, навчанні менеджерів та пошуку міжнародних партнерів.

Захід було проведено у п’ятницю, 22 квітня, за участі керівництва області, органів місцевого самоврядування, депутатів Вінницької обласної Ради, представників громадських об’єднань та бізнесу.

«Співпраця із польськими партнерами на етапі створення та розбудови структури Агенції регіонального розвитку на Вінниччині надасть можливість уникнути помилок, які були у них, адже Лодзинська Агенція була створена ще у 1991 році. Застосування польського досвіду і їх супровід, напрацьовані контакти із європейськими фондами, дозволять нам швидше стартувати і отримати якісний результат. Агенція стане новим інструментом співпраці органів влади, бізнес-структур та громадськості у процесі стратегічного розвитку  регіону, тож важливо врахувати і уникнути помилок, які на етапах діяльності Агенції допустили наші польські колеги», - заявив голова Вінницької обласної Ради Анатолій Олійник, відкриваючи засідання круглого столу.

Історією створення та механізмами функціонування Агенції у Лодзі, яка по праву вважається однією із найуспішніших у Польщі, поділився її Генеральний директор Пшемислав Анджеяк. Він розповів про організаційні моменти у роботі структури та особливості фінансування та адміністрування бізнес-проектів місцевих підприємців. За словами П. Анджеяка, який вже третю каденцію працює на посаді за контрактом, через Агенцію проходять десятки мільйонів євро, які Євросоюз надає на розвиток місцевого бізнесу. Статутний капітал – 120 млн гривень. Агенція акумулює та розподіляє ресурси у вигляді дотацій та кредитів під низькі відсотки, ретельно вивчаючи проекти, що подаються на фінансування. У портфоліо – понад 300 успішних стартапів. «Успіх вашої Агенції залежатиме від злагодженої роботи трьох засновників – влади, бізнесу та громади. Закликаю вас не чекати швидких результатів, бо навіть у назві закладено, що це Агенція розвитку, водночас, її робота стане прикладом позитивних змін у регіоні, зростання загального добробуту, зменшення дисбалансу у розвитку районів, зниження безробіття», - наголосив П. Анджеяк.

Він пообіцяв сприяння у пошуку партнерів-інвесторів для Вінниччини, допомогу у розробці та експертизі бізнес-планів та інвестиційних проектів, навчанні менеджменту Агенції у Польщі та, в подальшому, за необхідності, проведенні аудиту діяльності.

Підсумовуючи зустріч, очільник депутатського корпусу Вінниччини А. Олійник поінформував про проведення у другій половині травня спільних консультацій щодо розробки структури Агенції, залучення до співзасновників вищих учбових закладів регіону, формування бюджету та штатного розкладу. А вже у липні заплановано проведення реєстрації Агенції та призначення тимчасового директора, який візьме на себе подальші організаційні функції. «Агенція працюватиме як офіс з надання консультацій і практичної допомоги для підготовки програм регіонального розвитку бізнесу. В умовах децентралізації, це надасть регіону більшої самостійності в ухваленні економічних рішень, а також забезпечить територіальні громади достатнім матеріально-фінансовим ресурсом», - зауважив А. Олійник.

Під час візиту з 21 по 23 квітня польська делегація також ознайомилась із роботою підприємств і закладів Вінниччини для налагодження подальшої співпраці. Зокрема, поляки відвідали Вінницький національний технічний університет, ознайомились з роботою Вінницького трамвайно-тролейбусного управління  та приватного підприємства «Вінея», завітали на завод з переробки ягід та фруктів «Fruktona».

Довідково. Іноземні партнери прибули на запрошення обласної Ради для поглиблення співробітництва між органами місцевого самоврядування, запровадження польського досвіду щодо використання потенціалу агенцій регіонального розвитку. 30 березня 2016 року депутати Вінницької обласної Ради першими в Україні підтримали ініціативу голови обласної Ради  і схвалили рішення про Агенцію регіонального розвитку Вінницької області. Обласна Рада, Вінницька ОДА та Асоціація органів місцевого самоврядування стали співзасновниками Агенції.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-