Аутизм – нагальне питання українського суспільства, що потребує системного рішення

Аутизм – нагальне питання українського суспільства, що потребує системного рішення

Укрінформ
Восени 2015 року Асоціація міжнародних та всеукраїнських громадських організацій «Соціальний захист» разом з ГО «Спілка особливих родин «Ми разом!» провели Міжнародну конференцію з аутизму “Відкриті двері”, яку відвідало близько 500 людей та ще кілька тисяч дивилися онлайн-трансляцію на каналі UkrLifeTV. 

Під час конференції Президент Асоціаціїї, Євгенія Тимошенко, наголосила на недостатній увазі стосовно питання аутизму в Україні та закликала громадські організації і владу почати працювати разом над створенням механізмів для системного вирішення цієї проблеми  в Україні.

Ця конференція стала першим кроком у створені потужного інформаційного поля довкола дітей з аутизмом. “Наш обов’язок вголос говорити про проблему аутизму. Ми повинні визнати, що у нас велика кількість таких особливих дітей. А більш пріорітетним є підтримка батьків таких дітей та педагогів, що щоденно борються з цією проблемою сам-на-сам. Вони повинні відчути, що суспільство відкрило їм своє серце.”, - зазначила на конференції Євгенія Тимошенко.

Президент Асоціації підкреслила, що на даний момент в Україні відсутні системні механізми для вирішення проблеми аутизму: рання діагностика аутизму, методики та підходи щодо корекції та навчання дітей з аутизмом. Більше того, в Україні офіційно зареєстровано лише 3000 аутистів, а насправді  один з 52 хлопчиків та одна з 250 дівчаток народжуються з розладом аутистичного спектру.

Міжнародна конференція “Відкриваючи двері”, що пройшла 13-14 жовтня у  Києві, об’єднала спеціалістів з США, Ізраїлю та України, Міністерство освіти і  науки України та громадські організації та дала можливість за круглим столом обговорити питання виховання та програму розвитку роботи з дітьми з аутизмом надалі.

Більше того, ця подія стала поштовхом для керівництва Асоціації поглибитися у вивчення проблематики аутизму в Україні та почати проводити всілякі акції з інформування про аутизм.

Наступним кроком у роботі в цьому напрямку було детальне ознайомлення з роботою українських центрів корекції, що працюють з дітьми з аутизмом. У рамках ознайомчої кампанії Євгенія Тимошенко відвідала київські центри розвитку та корекції.  КЦ “Примавера” став першим, але не останнім, центром, якому було вирішено організувати збір коштів на облаштування корекційних кімнат для більш ефективної терапії та збільшення кількості дітей у центрі.

Та керівництво вирішило не просто відкрити рахунок для збору коштів, а влаштувати яскраву подію та ще раз наголосити на необхідності інформування про аутизм. Так з’явилась ідея організувати цілий вікенд, присвячений Міжнародному Дню Інформування про аутизм.

У суботу, 2 квітня, Асоціація “Соціальний захист” на чолі з її Президентом Євгенією Тимошенко разом з 7 центрами по роботі з дітьми з аутизмом та всіма членами Асоціації провели яскраву соціальну акцію «#Київ_у_блакитному» у центрі міста.  Софіївська площа стала основним місцем, де проходили заходи акції. Тут лунали веселі пісні з музмобіля, маленькі гості грали у Lego-містечку від Аrt-фабрики. Центральною подією акції «#Київ_у_блакитному» став запальний флешмоб від хореографічного колективу “Пульс”. Більше 50-ти учасників колективу виконали танець з прапором України та з блакитними парасольками.

У неділю, 3 квітня, відбувся перший в Україні благодійний матч “Парламентський кубок”, організований разом з Футбольною Федерацією України та БФ «Розвиток футболу України». На полі стадіону ім. Баннікова зустрілися незвичні футбольні команди народних депутатів України та відомих журналістів, які старанно тренувалися протягом 3 тижнів.

На матчі були присутні майже 1500 гостей, серед яких зірки шоу-бізнесу, політичні діячі України, родини футболістів. “Парламентський кубок” завершився впевненою перемогою команди журналістів з рахунком 5:2.

«Найважливіша перемога цього матчу полягає у тому, що нам вдалось зібрати необхідну суму коштів для оснащення сенсорних кімнат розвитку у КЦ “Примавера” для дітей з аутизмом. Загальна сума, яку ми зібрали, складає 222 673 гривень! Ми вдячні організаторам, депутатам та журналістам, громадськості та всім небайдужим, хто допоміг зібрати нам цю сумму!», - зазначила Євгенія Тимошенко після матчу.

Більше того, з квітня по всьому Києву можна помітити соціальну рекламу на тему аутизму, яку розробила Асоціація “Соціальний захист”. “Інформаційні кампанії під назвою “50 відтінків синього” та “Ярлики” мають на меті привернути увагу громадян до питання аутизму та ставлення до нього у суспільстві. Спілкування та увага – перше, що потрібно дітям з аутизмом. Вони не хворі. Вони особливі та мають повне право стати повноцінними членами суспільства. Саме тому нам не можна зупинятися на досягнутому і я планую зробити акції з інформування про аутизм одними з основних проектів Асоціації”, - заявила Євгенія Тимошенко. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-