Вінницькі журналісти пропонують запровадити страхування працівників ЗМІ

Вінницькі журналісти пропонують запровадити страхування працівників ЗМІ

Укрінформ
Вінницькі медійники об’єднались із народними депутатами та місцевою страховою компанією і ініціюють законодавчі зміни. Журналісти вважають, що їх професія потребує обов’язкового страхування життя і здоров’я роботодавцями.

Ініціативі передувало засідання «круглого столу» на тему: «Чи готові роботодавці платити за здоров’я журналістів?», що відбувся у Вінниці за участі провідних журналістів регіону. Тема актуальна, оскільки у професії з’явилися додаткові ризики, що зачепили чималу професійну спільноту, адже, за даними Національної спілки журналістів України, у вітчизняних ЗМІ працюють понад 20 тисяч журналістів. Насправді їх більше, позаяк дана статистика не охоплює фрілансерів. І лише незначна частка медійників має належний соціальний захист, отримує від роботодавця гарантії захисту свого життя і здоров’я вважають ініціатори дискусії – члени вінницької громадської організації «Фундація журналістів із інвалідністю та порушеннями опорно-рухового апарату «СПІНОЗА».

На сьогодні ані компенсація з боку держави за професійні ризики, ані належна реабілітація через втрату працездатності, яку б мали гарантувати роботодавці, належним чином у чинному законодавстві не передбачена. Тож вінничани вирішили звернутися до народних обранців – представників інтересів регіону у парламенті з проханням ініціювати відповідні законодавчі зміни і звернулися до народних депутатів Сергія Кудлаєнко і Юрія Македона.

Як повідомили у фундації, на звернення медійників депутати відповіли листом, де запевнили, що працюють над відповідними законопроектами. Внесення змін потребують Трудовий кодекс та Закон України «Про державну підтримку засобів масової інформації та соціальний захист журналістів». Для посилення захисту журналістів народні обранці пропонують законодавчо передбачити обов’язкове страхування життя і здоров’я журналістів їх роботодавцями.

Водночас, змінити ситуацію можна вже зараз. Зокрема, ПАТ «Страхова компанія «МІСТО», з ініціативи ГО «СПІНОЗА», розробила для медійників, незалежно від місця їх роботи і способу працевлаштування, страховий продукт «Журналіст Вінниччини». Базовий пакет страхової послуги «Журналіст Вінниччини» передбачає можливість укладення договору страхування журналіста від нещасних випадків в побуті та під час виконання професійних обов’язків. Вартість такого страхування на рік складає 400 гривень, при загальній страховій сумі в 20 тисяч гривень. Виплата проводиться у фіксованій сумі в залежності від тяжкості травми. Договір діє на території України, за виключенням зон бойових конфліктів. Проконсультуватись можна у страхового агента http://ic-misto.com.ua/policy/agent/. Як запевняють страховики, вони можуть розробити договір і для редакцій з інших регіонів України.

Довідково. Громадська організація «Фундація журналістів із інвалідністю та порушеннями опорно-рухового апарату «СПІНОЗА» зареєстрована 2 листопада 2015 року. Метою організації є: здійснення та захист прав і свобод, задоволення законних соціальних, економічних та інших спільних інтересів молодих журналістів, фрілансерів, а також дорослих з інвалідністю і тих, хто має порушення функцій опорно-рухового апарату шляхом створення для них умов повноцінної самореалізації, що буде сприяти підвищенню рівня соціальної адаптованості цих категорій молоді та дорослих у суспільстві, їх оздоровленню та, як наслідок, творчому довголіттю.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-