«Свою Україну любіть». У Києві представляють виставку художника Івана Марчука

«Свою Україну любіть». У Києві представляють виставку художника Івана Марчука

Укрінформ

З третього листопада 2023 у Національному музеї «Київська картинна галерея» під патронатом Президента України й Міністерства культури та інформаційної політики України відкривається виставка видатного українського митця Івана Марчука «Свою Україну любіть». Виставку організовує Центр сучасного мистецтва "Музей Івана Марчука" (філія Національного художнього музею України).

Експозиція виставки містить один з 15 творчих циклів, створених художником за його майже сімдесятирічну творчу діяльність, – «Шевченкіана», за який у 1997 році він удостоєний Національної премії України імені Тараса Шевченка. Написаний на початку 80-х років минулого століття, цикл складається з понад 40 полотен, кожне з яких - це глибоке проникнення в поезію, розкритття суті Шевченкових образів і дум - фактично діалог через століття двох національних геніїв, що набуває особливої актуальності у наш драматичний час.

Іван Марчук - геній та новатор нашого часу, визнаний у світі. Його тонке відчуття українськості вражає. А винайдена нашим сучасником техніка живопису пльонтанізм збагатила світове образотворче мистецтво. Багатогранна творчість митця демонструє великі внутрішні резерви української нації, її одвічне прагнення до свободи. Життєвий та творчий шлях Івана Марчука є прикладом відстоювання свободи творчості і творчої свободи як життєвого кредо, яке не похитнулося ні від протистояння з тоталітарною системою, ні від спокус і принад споживацького світу”, -- заявив в.о. міністра культури та інформаційної політики Ростислав Карандєєв.

Українське мистецтво як і наша країна проходить складний шлях відстоювання власної ідентичності, власного місця в світовому мистецтві. Ми звертаємось до нашого коріння, до нашої історії віднаходячи нові сенси та підтримку. Серія творів Івана Марчука «Шевченкіана» відносить нас до творчості Тараса Шевченка і не просто ілюструє його геніальні рядки, а й виражає історіософію митця”, -- підкреслює генеральний директор Національного художнього музею України Юлія Литвинець.

Більшість робіт «Шевченкіани» – створено у техніці гризайлю (коли автор використовує широку палітру відтінків одного кольору). І лише окремі твори – багатобарвні, але із дуже стриманим колоритом.

«Я прагнув зробити щось незвичне, зовсім не схоже на класичні ілюстрації до Шевченка. Для цього перечитав усі твори з «Кобзаря», глибоко  вжився в його образи, ніби відчув присутність поряд самого поета, його переживання за долі окремих людей та в цілому - за Україну. Мені навіть являлися сцени з його віршів та поем. Не випадково глядачі безпомилково визначають, яка картина ілюструє конкретну строфу Шевченкової поезії», – розповідає художник Іван Марчук.

«Ця виставка – про Україну та нескорений дух її народу. Саме про це писав Тарас Шевченко. І у часи, коли ми боремось за національну ідентичність, національну ідею, нам вкрай потрібна його підтримка. Іван Марчук – один з тих видатних сучасних митців, які продовжують справу Кобзаря. Завжди відомий своєю патріотичною позицією, він працював й оспівував батьківщину, навіть попри утиски радянської влади та заборону його полотен.  Ми прагнули показати цю колекцію у Києві, оскільки в столиці вона зможе привернути увагу більшої кількості людей, зокрема, й представників міжнародної спільноти», – підкреслив генеральний директор Національного музею «Київська картинна галерея» Юрій Вакуленко.

Народний художник України, лауреат Національної премії України імені Тараса Шевченка, кавалер ордену Свободи та відзнаки Президента України «Національна легенда України», Іван Марчук є членом «Золотої гільдії» Міжнародної академії сучасного мистецтва у Римі, за версією британського видання The Telegraph входить до списку 100 живих геніїв сучасності, укладеного рейтинговим опитуванням у Великій Британії (Graators Synectics, 2007).

За більш як 70 років творчої діяльності митець створив близько п’яти тисяч полотен, провів понад 200 монографічних виставок як в Україні, так і закордоном. Лише за останні роки його твори демонструвалися у Литві й Латвії, Бельгії й Люксембурзі, Угорщині й Туреччині, Німеччині й Польщі, Чехії й Словаччині, Таїланді й Тунісі, Йорданії й США, Іспанії й Австрії – загалом у більш як двадцяти країнах світу, викликаючи захоплення шанувальників мистецтва, формуючи позитивний образ України. Сотні тисяч кілометрів його пльонтанізму – авторського стилю, котрий  внесено у найавторитетніші мистецькі енциклопедії світу,  прославляють на полотні красу рідної землі, а філософські теми його творів утверджують моральні імперативи,  високі духовні цінності як шлях до гармонії і внутрішньої свободи.

Відчути і побачити драматичну напругу Шевченкової поезії, відтвореної потужнім мистецьким арсеналом Івана Марчука, зможуть усі відвідувачі виставки, котра триватиме до кінця грудня.

Колекція надана Шевченківським національним заповідником (Канів)ю

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-