На Вінниччини обговорили параметри будівництва українсько-молдовського мосту через Дністер

На Вінниччини обговорили параметри будівництва українсько-молдовського мосту через Дністер

Укрінформ
На Вінниччині у ході засідання українсько-молдовської Робочої групи з питань транспорту, яке відбулося 27-28 вересня, досягнуто домовленостей про основні параметри будівництва мосту через р. Дністер, який поєднає м. Ямпіль та с. Косеуць Сорокського району Республіки Молдова.
Першого дня роботи Робочої групи участь у засіданні взяли члени молдовської та української делегації. Українську делегацію очолив заступник міністра інфраструктури з питань європейської інтеграції Віктор Довгань, молдавську сторону – державний секретар з питань транспорту міністерства економіки і дорожньої інфраструктури Республіки Молдова Сергій Букатару. Сторони обговорили поточні питання реалізації проекту будівництва мосту.
Вітаючи учасників засідання, голова облдержадміністрації Валерій Коровій наголосив на тому, що Вінницька область сьогодні – один із тих регіонів, що дуже динамічно розвиваються,  і українська сторона зацікавлена у співпраці з Молдовою.
«Протягом останніх трьох років нам вдалося залучити цілу низку інвестиційних ресурсів, в тому числі й на розвиток інфраструктури. Ми маємо намір сприяти подальшому розвитку міжнародного сполучення між Республікою Молдова і Україною. Річку Дністер завжди називали «мостом дружби», тому, беззаперечно, будівництво мосту піде на користь обох держав», – запевнив голова облдержадміністрації.
Настпуного дня , 28 вересня, учасники української та молдовської делегацій відвідали Могилів-Подільський та Ямпільський райони.  У складі делегації  прибули заступник міністра інфраструктури з питань європейської інтеграції  Віктор Довгань, державний секретар з питань транспорту міністерства економіки і дорожньої інфраструктури Республіки Молдова, відповідальний за транспортний сектор Сергій Букатару, голова обласної державної адміністрації Валерій Коровій, керівництво Державної митної та Державної прикордонної служб, керівники відповідних департаментів та служб Вінницької області, інші представники зацікавлених структур. Сторони ознайомились з роботою Міжнародного пункту пропуску України через державний кордон для автомобільного сполучення «Могилів-Подільський», оглянули міст в пункті пропуску «Бронниця-Унгурь» на предмет його готовності до відкриття для автомобільного сполучення, яке планується найближчим часом.
Також учасники Робочої групи здійснили виїзд в м.Ямпіль на місце майбутнього будівництва мосту через річку Дністер для ознайомлення з відповідною інфраструктурою та оглянули діючу паромну переправу в митному пості «Ямпіль», за допомогою якої мешканці Ямполя нині дістаються на інший бік річки. В ході візиту делегати оглянули можливі варіанти розташування майбутнього мосту, обговорили основні критерії та техніко-економічне обгрунтування зведення даного мосту через річку Дністер, який поєднає м. Ямпіль та с. Косеуць Сорокського району Республіки Молдова.
«Зважаючи на перевантаженість мосту в Могилів Подільському є нагальна потреба відкривати міст у Бронниці, де, за попереднім рішенням, буде дозволено рух легкового транспорту вагою до 3,5 тон. Це дасть можливість зменшити трафік через Могилів-Подільський і скоротити черги для людей. Безперечно в Ямполі також має бути міст. Наразі ми домовились із молдавською стороною затвердити дорожню карту і на першому етапі має бути розроблено техніко-економічне обґрунтування. Його буде передано службі автомобільних доріг Вінницької області для проаналізує і на його базі буде підготовлено державний інвестиційний проект. Також є домовленості з молдавською стороною розробити міжнародну угоду і разом шукати джерела фінансування. Дорожня карта розрахована на 2018-2020 роки. До того часу ми маємо зробити ТЕО, знайти кошти і розпочати будівництво», - підкреслив Віктор Довгань.
В свою чергу, позицію керівництва Республіки Молдова висловив Сергій Букатару: «Даний проект є цікавим та вигідним як для української, так і для молдовської сторони. Цей міст є економічно обґрунтованим та вкрай необхідним, адже між нашими країнами тісні економічні зв’язки. Єдиним в цьому регіоні мостом, через який можуть рухатись лекові та вантажні автомобілі, це міст в місті Могилів Подільський, який дуже перевантажено. Переконаний, що завдяки будівництву нового мосту наші народи стануть ще ближчими, збільшиться товарообіг, а також його зведення стане символом дружби наших народів».
Варто зазначити, що за попередніми підрахунками вартість будівництва мосту Ямпіль – Косеуць становитиме 50 млн. євро. Крім того обговорюється питання проведення капітального ремонту під’їзних шляхів, адже головний акцент при проектуванні мосту робитимуть на можливості пропуску вантажного транспорту. Наразі, єдиний спосіб дістатись до молдовського берега річки Дністер у Ямполі – це паромна переправа, яка дозволяє одночасно переправляти декілька легкових авто та близько 30-40 людей.
«Це той приклад, коли ідея стала реальністю. Адже сьогодні відкривається можливість для фінансування ТЕО, яке визначає параметри і технології будівництва мосту, геодезію, прив’язку до місцевості і майбутнього розміщення доріг як на території України, так і на території Молдови. Тому сьогодні стоїть завдання до кінця 2018 року підготувати і пройти експертизу ТЕО, а на початок 2019 року відпрацювати виготовлення проектно-кошторисної документації з визначенням джерел фінансування і проведенням тендерних процедур. Переконаний, що працюючи і надалі в такому ключі, як зараз – в І-ІІ кварталі 2020 року будуть розпочаті реальні роботи з будівництва цього мосту», - зауважив Валерій Коровій.
Наприкінці зустрічі Віктор Довгань та Сергій Букатару підписали Протокол засідання українсько-молдовської робочої групи з питань транспорту.
Остаточне затвердження дорожньої карти із будівництва мосту та створення відповідної інфраструктури відбудеться під час зустрічі Прем’єр-Міністрів України та Молдови, яка запланована на 5-6 жовтня в Кишиневі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-