Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

Замість обміну заручниками - обман, безсовісна торгівля й блокада з боку ОРДЛО

Замість обміну заручниками - обман, безсовісна торгівля й блокада з боку ОРДЛО

Блоги
Укрінформ
ОРДЛО знову наполягають на негайній амністії та передачі їм близько 700 осіб в обмін на близько 50

Протягом різдвяних і новорічних свят ОРДЛО, попри домовленості, щодня порушували режим тиші, вели обстріли українських військових і цивільних населених пунктів.

Попри обіцянку до новорічних свят відпустити підлітків, яких звинуватили в диверсії, ОРДО й досі тримає неповнолітніх в тюрмі, це і є ціна слова бойовиків.

Попри заклик лідерів нормандського формату і ТКГ звільнити до нового року заручників і жест доброї волі з боку української сторони й одностронню передачу 15 осіб, звільнення заручників й надалі заблоковане. При цьому представники ОРДЛО заявили, що їх жестом доброї волі була передача Тараса Колодія і двох жінок, долю яких, разом з усіма іншими заручниками ми неодноразово обговорювали в Мінську. А зараз вони знову наполягають на негайній амністії як передумові звільнення і передачі їм близько 700 осіб в обмін на близько 50...

Українська сторона наполягає на негайному розблокуванні звільнення заручників, ми наголосили на тих реалістичних компромісах, запропонованих ще кілька місяців тому, аби розблокувати процес звільнення. 18 січня відбудеться скайп-конференція, за участі представників ТКГ Л.Кучми і М.Сайдіка. Звільнення заручників має бути розблоковане - така наша вимога.

Попри те, що Україна 31 березня 2016 року відкрила КПВВ "Золоте", через деструктивну позицію бойовиків цей пункт і досі не працює, що створює серйозні гуманітарні проблеми жителям Луганщини по обидві сторони лінії зіткнення.

Ми наполягаємо, щоб питання відкриття КПВВ стало пріорітетним і було піднято в тому числі головуючим в ОБСЄ міністром закордонних справ Австрії.

Попри те, що вже 20 місяців Україна наполягає на залученні Міжнародного Комітету Червоного Хреста до звільнення заручників і пошуку зниклих безвісти, ця авторитетна міжнародна організація, яка має 100-річний досвід звільнення людей і їх пошуку (при цьому ніколи не публікує списки, і ми в цьому питанні також працюємо по міжнародним методикам), не допущена до тюрем на окупованих територіях і в РФ, їм жодного разу не дали можливості зустрітися з українськими заручниками чи передати їм гуманітарний вантаж. Україна з перших днів російської агресії на Донбасі активно співпрацює з МКЧХ, надає повну інформацію про списки заручників і зниклих безвісти, допуск до установ пенітенціарної системи, натомість бачимо повну блокаду з іншої сторони.

Всі ці питання і теми були предметом важкого обговорення сьогодні в Мінську.

Ірина Геращенко

FB

 

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-