Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

Великі європейські країни не мають права на історичну помилку

Великі європейські країни не мають права на історичну помилку

Блоги
Укрінформ
Від них залежить не тільки безвіз

Три роки тому ЄС, усвідомлюючи для себе всі ризики повного відходу України під російський протекторат, вмовляли Януковича підписати Угоду. Попри наявність політв'язнів, попри повну відсутність реформ і брежнєвський застой, попри мегакорупцію, попри повне придушення ЗМІ і опозиції. Вони готові були підписати Угоду у Вільнюсі й водили хороводи навколо зрадника і покидька. Тоді ЄС лякало одне: розширення присутності РФ на пострадянському просторі, втрата України. 

Сьогодні, після тисяч жертв, коли Україна залишається останнім форпостом проти експансії тоталітарного російського режиму, коли українці щодня демонструють відданість європейським принципам і залишаються найбільшими європейцями на континенті, ЄС безсоромно гальмує безвіз і повну ратифікацію Угоди .

Що трапилося з самим Європейським Союзом? Чи усвідомлюють у Брюсселі, Парижі, Берліні і інших столицях всі ризики від втрати українцями довіри до ЄС? Ці питання я не втомлююся повторювати всім своїм європейським візаві. Ці питання їм не подобаються… Як і не подобаються німцям і французам нагадування їх позиціі в 2008 році, коли було заблоковано підписання ПДЧ Україна – НАТО.

Потім була війна: Грузія, Україна стали жертвами російської агресії. Це була історична помилка, яка обернулася тисячами жертв, блокування ПДЧ розв'язало руки РФ, адже дало їй "підтвердження", що пострадянські країни – це зона впливу РФ. Ми не хочемо бути зоною впливу. Ми маємо право самі визначати свою зовнішню політику. 

Сьогодні від Франції і Німеччини, від їх позиції залежить не тільки безвіз, а й те, чи будуть українці довіряти ЄС. І великі європейські країни, я впевнена, не мають права на історичну помилку.

Ірина Геращенко

FB

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-